Bosanska Krupa: Obilježena 27. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka

Dvadeset trećeg maja prije dvadeset sedam godina od okupatora je oslobođen Kobiljnjak. To je bio početak puta koji je okončan oslobađanjem Bosanske Krupe. Zbog toga se taj datum u Bosanskoj Krupi smatra izuzetno važnim pa se svake godine i obilježava na prigodan način. I ove je godine u organizaciji Grada Bosanska Krupa, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje" i Organizacije RVI Bosanska Krupa obilježen pješačkim maršem, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i prigodnim programom na platou Kobiljnjaka.

Svečano obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca i starješina, predstavnika vlasti, te građana ispred Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca zajedno sa Amelom ef. Durakovićem proučena je Fatiha i položeno cvijeće. Ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja krenuo je Marš stazama 511. slavne brdske brigade u sklopu kojeg je veliki broj Krupljana krenuo put Kobiljnjaka. Po dolasku učesnika marša, koje je predvodio ratni starješina Asmir Hadžipašić – Asko, svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima grada Bosanska Krupa.

Prisutnima su se prigodnim riječima o, kako kažu, jednoj od najznačajnijih bitaka za Bosansku Krupu za vrijeme protekloga rata, obratili Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe, Samir Jašaragić, ministar za pitanje boraca i RVI USK-a, Edin Ezić, komandant 1. bataljona 511. slavne brdske brigade, te Asmir Hadžipašić, komandir 2. brdske čete „Amra". Za kulturno-umjetnički dio pograma pobrinuli su se članovi KUD „Stari grad", a za učesnike Marša i prisutne sugrađane bila je obezbijeđena večera – gulaš.
23. maj 1995. godine i slamanje mostobrana Kobiljnjak jedan je od ključnih trenutaka oslobađanja Bosanske Krupe. Datum je to kojeg, kako kaže Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe, moramo pamtiti i kojeg moramo obilježavati.
„U maju 1995. godine mi u 511. slavnoj i Bosanskoj Krupi nismo bili u nimalo zavidnoj situaciji obzirom da smo na lijevoj obali Une gdje smo se tada i nalazili imali dva mostobrana – Kobiljnjak i Ćojluk. Međutim, odlučnošću, hrabrošću i znanjem pripadnika 511. slavne brdske brigade oslobodili smo Kobiljnjak. Uništili smo mostobran preko rijeke Une i stvorili uslove da se spremamo za oslobađanje Ćojluka, poslije toga Spržene zemlje i da krenemo u oslobodilački put prema oslobođenju Bosanske Krupe. Obzirom na to, danas slobodno možemo reći da je oslobodilački put 511. slavne brdske brigade u oslobađanje Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine krenuo baš odavde, sa Kobiljnjaka, 23. maja 1995. godine", rekao je Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe.
Da Bosanska Krupa i Bosna i Hercegovina uopće mora graditi i njegovati kulturu sjećanja utemeljenu na istini kako bismo kroz sjećanje na prošlost gradili bolju budućnost, istakao je i Samir Jašaragić, ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida USK-a.
„Naša je zadaća i dužnost da uvijek obilježavamo ove godišnjice; da se pamte sve žrtve, da se pamti hrabrost i požrtvovanost naših akobogda šehida, ali i naših preživjelih boraca i da se na njihovom uzoru mlade generacije uče kako se voli domovina, ali i kako se gradi domovina. Ipak, danas, kada se nalazimo ispred raznih iskušenja, treba imati mudrosti i snage, ali i odvažnosti da sačuvamo mir, ali i jedinstvenost Bosne i Hercegovine. Upravo su borci i borba ARBiH najbolji putokaz kako to uraditi", ističe Jašaragić.
Naglašavajući da se nikada ne smiju zaboraviti naše bitke i naši šehidi, te da se ne smije zaboraviti zalaganje, hrabrost i požrtvovanje svih učesnika ne samo bitke za Kobiljnjak već svih onih koji su se borili za slobodnu Bosansku Krupu, Asmir Hadžipašić, komandir Druge brdske čete „Amra", oslobađanje Kobiljnjaka vidi kao prekretnicu oslobađanja Ćojluka i Bosankse Krupe.
„Bitka je bila dobro isplanirana. Mjesecima se ona planirala, izviđala, djelovala. Znali smo tačno gdje je njihova svaka zemunica, gdje tranšea, naoružanje, koliko ih ima. Jednu noć sam sa još jednim vojnikom prošao njihove zemunice. Vratio se i izvijestio komandanta da se može uzeti Kobiljnjak. Tako je i bilo. U jutarnjim satima, kada je trebao da bude taj napad, Allah je htio da bude i magla tako jaka da se nije vidio čovjek do čovjeka, ali smo znali kuda idemo, šta idemo i šta nam je cilj. Uz Božiju volju uspjeli smo da oslobodimo Kobiljnjak. Sve se brzo izdešavalo. Kažu da je bitka trajala dva sata, ali bitka je trajala vrlo kratko, možda sat, sat i pol. Odmah smo morali da 'sletimo' u Halkiće pa na most. I kad smo došli na most – to je bilo to. Bilo je gotovo. Tad je i sunce ugrijalo, i nas, i sve ostalo. I sad se naježim kada se sjetim tog osjećaja kada smo došli do Une", rekao je Asmir Hadžipašić, jedan od učesnika ove ključne bitke.
Oslobađanje Kobiljnjaka izvelo je jedinice 511.slavne na lijevu obalu rijeke Une. Oslobođena je industrijska zona i putna komunikacija Bosanska Krupa – Bosanska Otoka. Prijetnja gradu Bosanska Krupa sa sjeverne strane je uklonjena, a mogućnost spajanja mostobrana Kobiljnjak i Ćojluk i stavljanje grada u okruženje je isključena zauvijek.

Na dan slamanja mostobrana Kobiljnjak, nijedan život nije izgubljen, ali, braneći svoj grad, na padinama Kobiljnjaka, Padeža, Hodžinca i Halkića, živote je položilo 27 pripadnika 511.slavne brdske brigade. Njima u čast i u čast onih koji su se borili za Bosansku Krupu i Bosnu i Hercegovinu, ističu naši sagovornici, moramo se sjećati i to sjećanje prenijeti na buduće naraštaje.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 17 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa