OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA OSNIVANJA IDČ „FARAONI“ I SPECIJALNIH JEDINICA 511. SLAVNE BRDSKE BRIGADE

U Bosanskoj Krupi je danas, 11. aprila, na prigodan način obilježena 29. godišnjica osnivanja Izviđačko-diverzantske čete "Faraoni" i specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade.
Obilježavanje Dana IDČ „Faraoni" i specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade: Izviđačko-diverzantskog voda (IDV) „Parage", Prvog brdskog bataljona, IDV „Demoni", Drugog brdskog bataljona, IDV „Gromovi", Trećeg brdskog bataljona, započelo je u 10.00 sati polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježjima i učenjem Fatihe pred duše poginulih pripadnika ARBiH.
Po programu aktivnosti, prisutni pripadnici IDČ „Faraoni" i specijalnih jedinica 511. slavne bbr. su zajedno sa predstavnicima i članovima udruženja proisteklih iz rata, te predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Grada Bosanska Krupa, obišli spomen-obilježja u Bosanskoj Otoci i Jezerskom, šehidska mezarja u Jezerskom i Pištalinama, te spomen-obilježje Ljiljan.


Podsjećamo, 11. aprila 1993. godine, naredbom komandanta 511. slavne bbr., formirana je Izviđačko-diverzantska četa koja je dobila ime „Faraoni". Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine.
IDČ „Faraoni" su prošli sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa, a na ratnom putu ove čete kroz koju je prošlo više od 200 boraca i starješina poginula su njena 34 pripadnika, 62 su teže ranjena, a gotovo svi su lakše ranjeni. Osmorica „Faraona" su nosioci najvišeg ratnog priznanja – značke „Zlatni ljiljan", a dvojica priznanja „Srebreni štit".

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 9 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa