U kabinetu načelnika okončana posjeta delegacije Ringspann-a

Saradnja između gradskih administracija, zajednički ciljevi, ekonomske i razvojne strategije te turistički potencijali, bile su neke od tema na kojima su načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović i gradonačelnik Bad Homburga iz Njemačke , Alexander Hetjes, razgovarali u kabinetu načelnika Bosanske Krupe u petak.

Trodnevna posjeta delegacije iz Njemačke, koji su u Bosansku Krupu došli na otvorenje nove hale Ringspann-a, te koji su u ovoj trodnevnoj posjeti iskoristili priliku za druženje s načelnikom Halitovićem i u razgledavanju Bosanske Krupe, završila je u kabinetu načelnika, koji je naglasio koliko su bitne inostrane investicije u našu općinu, kao što je firma Ringspann, koja zapošljava već 50 zaposlenika, a koja ima apetite za širenje kapaciteta, kako infrastrukturno i proizvodno, tako i u ljudskom sektoru. Bad Homburg, grad gdje je sjedište ove firme, koja je jedna od ključnih proizvodnih pogona u ovom kraju, dobar je primjer za učenje, ali i za saradnju te razmjenu iskustava.

''Treći dan posjete gradonačelnika Bad Homburga s delegacijom Ringspann-a i drugih investitora iz Republike Njemačke donosi i više nego dobre utiske. Postoji namjera Ringspann-a da širi svoje kapacitete, kao i drugih investitora za ulaganje u našu općinu. I ovo je možda na vidiku jedna druga vrsta saradnje između nas. Bad Homburg ima 450 hiljada stanovnika i jedan je od najbolje uređenih gradova u Njemačkoj i sigurno da možemo mnogo naučiti od njih. Nas izuzetno raduje dalja saradnja i investicije, kao i zapošljavanje. Ono što nas raduje jeste da je Ringspann u svoje kapacitete zaposlio veliki broj žena, koje su inače ranjivija populacija kad je u pitanju kvalitetno zaposlenje te kao firma namjeravaju i dalje da se koncentrišu na zapošljavanje žena. Pokazali smo im da smo veoma ozbiljni, da hoćemo i da smo općina koja ima kvalitetan poslovni ambijent i nadam se jednoj dugoj i dobroj saradnji'' – kazao je načelnik Halitović.

Načelnik je na kraju same posjete pozvao delegaciju iz Bad Homburg-a na drugu bosanskokrupsku Unsku regatu, ukazavši na značaj turizma u narednim godinama koje slijede i investicijama koje će potaknuti razvoj ove grane, na kojoj Bosanska Krupa može da širi svoje kapacitete. Gradonačelnik Bad Homburga, oduševljen Bosanskom Krupom, istakao je da se od našeg grada može dosta naučiti, pogotovo u oblasti razvoja poslije kriznih situacija, kakva je bila kod nas devedesetih. Raduje se saradnji i uzvrativši poziv načelnika Halitovića, pozvao je delegaciju iz Bosanske Krupe u Bad Homburg, ukazujući također važnost saradnje i prijateljstva.

''Moram priznati zaljubio sam se u Bosansku Krupu, u prirodu, u grad. Unikatna ljepota. Nevjerovatno je kako grad raste, kako se razvija. Divno je to vidjeti, uživati u ljepotama, a posebno u ljubaznosti ljudi koji ovdje žive. Čitav proces oko Ringspann-a bio je zanimljiv od samog početka. Delegacija iz Bosanske Krupe je bila u posjeti Bad Homburgu, kad je počela ova priča oko Ringspann-a u Bosanskoj Krupi i to je bio prvi kontakt. Bad Homburg je bio dio ovog procesa i već smo tad rekli, kad sve bude gotovo, doći ćemo u Bosansku Krupu. I evo nas. Raduje nas ova saradnja i bili bismo sretni kad bismo nastavili u budućnosti sarađivati. Malo smo veći, ali strukturalno smo sigurno kompatibilni. Divno je vidjeti kako se Bosanska Krupa razvila i kojim tempom, i tu možemo mnogo od vas učiti'' – istakao je gradonačelnik Bad Homburga, Alexander Hetjes.

Trodnevna posjeta našoj općini počela je otvaranjem nove hale firme Ringspann u srijedu, moderno opremljene proizvodne jedinice, koja svoje proizvode izvozi za Njemačku i druge europske zemlje, kao i na Američki kontinent. Iako relativno mlada kompanija na području Bosanske Krupe, već je uspjela da pokaže stabilnost i konkurentnost, te okupi mlade i sposobne ljude iz naše općine, koji su jedna od stabilnih karika ovog fantastičnog projekta.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 9 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa