Dvadeset druga godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka prigodnim programom obilježava se 23. maja (utorak)

U toku jutamjih sati 23. maja 1995. godine borci 511. slavne brdske brigade predvođeni elitnim jedinicama izveli su munjevitu i odlučnu akciju u reonu Kobiljnjaka. Pred naletom slavnih junaka 511. brigade popucale su sve linije agresora. Tako počinje bosanskokrupski oslobodilački put.

Za samo 2 sata i 20 minuta ove dobro isplanirane, vješto vođene i izvedene akcije oslobođena su tri kvadratna kilometra države BiH. Eliminisan je jedan od dva mostobrana koje su agresori uspostavili krajem novembra 94. na lijevoj obali Une.

Jedinice 511. slavne ovladale su dominantnom kotom na ovom području, oslobođena je putna komunikacija Bosanska Krupa - Bosanska Otoka, a industrijska zona u čijem sklopu se nalazi kombinat "Una", "Krupatrans", "Autoservis", Benzinska pumpa, "Goša" i "Gradska pekara" vraćeni su u sastav slobodnih dijelova Bosanske Krupe. Nova linija odbrane uspostavljena je na samoj obali Une.

Kompletan bataljon iz takozvane 1. novigradske brigade tzv. vojske RS, tačnije oko četiri stotine agresora, potpuno je razbijen.

Svake se godine prigodnim programom u Bosanskoj Krupi obilježava godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka. Povodom dvadeset druge u utorak će između ostalog biti organiziran marš stazama 511. slavne, a na platou Kobiljnjaka bit će upriličena i prigodna obraćanja te kulturno-zabavni program. Detaljan program sa satnicom bit će objavljen naknadno.

Pozivaju se svi učesnici bitke za Kobiljnjak, ostali pripadnici 511. slavne, porodice šehida i poginulih boraca, učenici osnovnih i srednjih škola, članovi sportskih kolektiva i drugih udruženja da učešćem u ovoj manifestaciji još jednom, na 22. godišnjicu velike pobjede boraca i starješina 511. slavne prilikom slamanja mostobrana Kobiljnjak, odaju dužno poštovanje oslobodiocima Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 37 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa