Sjećanje na komandanta Mirsada Sedića

Delegacija Općine Bosanska Krupa, na čelu sa načelnikom Arminom Halitovićem, ratnim starješinama 511. slavne brdske brigade, u subotu su u Arapuši obišli rodnu kuću Mirsada Sedića i uz prisustvo mještana ispod spomen-ploče kojom je ona označena, položili cvijeće i proučili Fatihu.

Ponos i tuga, u danima koji su obilježeni i posebnim suosjećanjem sa žrtvama genocida u Srebrenici, sa porodicama šehida i poginulih boraca koji su svoje živote ostavili na brdu Ćojluk, tamo gdje se u ove dane odvijala najpresudnija bitka pod komandom rahmetli Mirsada, bitka koja je otvorila vrata povratku u slobodnu Bosansku Krupu, jednako su bojali zeleni prostor u kome je smještena i u kojem je 11. jula disala Arapuša.

Uz mještane koji u dvije kuće, gotovo jedna do druge, imaju dva čovjeka koje će historija pamtiti, uvaženog Reisa Džemaludina efendiju Čauševića i generala Mirsada Sedića, na ovaj dan sjećanja su bila i najjača. O liku i djelu komandanta 511. slavne brdske brigade nadahnuto je govorio ratni starješina i saborac Husnija Avdagić.

General Mirsad Sedić rođen je 4. januara 1956. godine u Arapuši, u općini Bosanska Krupa.

Vojnu gimnaziju završio je u Mostaru, a Vojno-tehničku vazduhoplovnu akademiju 1977.

godine u Sarajevu. Početkom 1992. godine uključio se u odbrambeno-oslobodilačke jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U vrijeme rata bio je zamjenik komandanta Petog korpusa i sa te je funkcije, po vlastitoj odluci, došao na čelo komande 511. slavne, nakon pogibije komandanta Mirsada Crnkića.

Ratni straješina Husnija Avdagić je rekao da je general Mirsad Sedić odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998. godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“ 1996. godine, kao pripadnik 511. slavne brdske brigade.

Nažalost, umro je prije 11 godina kao penzionisani general Vojske Federacije BiH. Njegov mezar je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Jedanaesti juli je i ove godine posvjedočio o svemu onome što je krasilo i u nezaborav zapisalo ime i prezime Mirsada Sedića, komadanta i generala koji je imao najteži i najljepši zadatak, a kojeg je uz to i sa svojim saborcima i izvršio. Krupljane je vratio njihovim domovima.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 18 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa