Obilježena 21. godišnjica polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi

U organizaciji KUD „Jezerski“ i ove godine je na prigodan način obilježena godišnjica polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi.

2 3ff21

Teritorijalna odbrana Bosanska Krupa prva je vojno organizirana formacija koja se stavila na raspolaganje za zaštitu domovine Bosne i Hercegovine početkom agresije u proljeće i ljeto 1992. godine.

Zakletva je održana ispred Osnovne škole „Jezerski“ na gornjem igralištu, i to u dva dana zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici koji su tada položili zakletvu kasnije su bili pripadnici 111., odnosno 511. Slavne brdske brigade koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. Korpusa odigrala ključnu ulogu u očuvanju bošnjačko-muslimanskog identiteta na ovim prostorima.

3 bc28a4 63060

Nakon okupljanja ispred Osnovne škole „Jezerski“ u Jezerskom, historijski čas održao je pomoćnik za bezbjednost u tadašnjem Štabu TO, a kasnije i ratni komandant 511. Slavne, major Husnija Avdagić. U svom obraćanju velikom broju mladih prenio je svoja sjećanja na trenutke zakletve. Svi koji su bili na ovom času historije mogli su čuti i autentične snimke sa polaganja zakletve 1992. godine.

Godinama se već organizuje i memorijalno trčanje od šehitluka „Ometaljka“ u Pištalinama do šehitluka „Soline“ u Jezerskom na kojem je ove godine učešće uzelo stotine učenika osnovnih i srednjih škola, ali i starijih mještana iz više naselja Bosanske Krupe.

Poslije učenja Fatihe i polaganja cvijeća pred duše poginulih pripadnika TO i Armije RBiH u Pištalinama, kolona maratonaca krenula je u Jezerski. Tamo je također na platou šehitluka, ali i na turbetu ratnog komandanta 511. Slavne bbr., pukovnika Mirsada Crnkića proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Večeras će se u džematu Dijelovi upriličiti tevhid za sve šehide, a sutra će se u Jezerskom upriličiti kulturno-zabavni program uz učešće KUD-ova sa područja općine Bosanska Krupa.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 15 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa