Proglašeno stanje prirodne nesreće od klizišta u Bosanskoj Krupi

Danas je održana III redovna sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite Bosanska Krupa.

1 04d04

Na dnevnom redu, osim Izvoda iz zapisnika sa II sjednice, našlo se „Upoznavanje sa stanjem klizišta i odrona na području općine Bosanska Krupa, sa prijedlogom za proglašenje stanja prirodne nesreće“.

Nakon što su članovi Općinskog štaba upoznati s činjenicama utvrđenim do danas, proglašeno je stanje prirodne nesreće od klizišta u Bosanskoj Krupi. Evidentirano je petnaest klizišta, a sedam urgentnih, što kako se pretpostavlja, nije konačan broj.

Kako bi se utvrdio tačan broj klizišta i način za njihovo saniranje, u narednom periodu predstoji angažiranje geologa koji će dati neophodno stručno mišljenje, te snimanje stanja, obilazak i izrada predračuna i predmjera što će učiniti radna grupa formirana odmah i to na četvrtoj vanrednoj sjednici, otvorenoj po završetku treće na inicijativu komandanta štaba Armina Halitovića.

Prema podacima s kojima trenutno raspolaže Općinski štab Civilne zaštite Bosanska Krupa, najkritičnija situacija je u Bosanskoj Otoci, gdje je za sada evidentirano osam klizišta. Postoje još i u Jezerskom, Mahmić Selu, Hodžincu, Donjem Prekounju, Ljusini. Uglavnom su nastala usljed naglog topljenja snijega i kišnih padavina, nedozvoljene sječe šume, korištenjem prevoznih sredstava sa teretom većim od mogućnosti opterećenja lokalnih puteva. Većina njih ugrožava putnu komunikaciju, a neka čak i stambene objekte.

Općina Bosanska Krupa raspolaže s dovoljno novčanih sredstava da se saniraju barem urgentni slučajevi. O preciznim podacima i analizama se ne može govoriti sve dok radna grupa, zajedno sa stručnjakom geologom, ne završi svoj dio posla.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 14 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa