Poziv građanima Bosanske Krupe na globalnu volontersku akciju „Let's Do It“

Na inicijativu Udruženja građana „Ruke“ iz Sarajeva, pokrenuta je akcija za čišćenje Bosne i Hercegovine pod nazivom „Let's Do It“ koja podrazumijeva čišćenje ilegalnih deponija smeća u BiH u jednom danu.

lets do it 6cd59

Akcija „Let's Do It Estonia 2008“ prvi je put realizovana u Estoniji gdje je učestvovalo 50 hiljada volontera, dok je 2010. godine u Sloveniji u istoj akciji bilo 270 hiljada volontera.

Na osnovu iskustava iz Estonije i Slovenije, ovu akciju je prije dvije godine uspješno provelo još 17 zemalja u svijetu. Ove godine, također se provodi globalna akcija čišćenja cijele planete od ilegalnih deponija smeća u kojoj po drugi put učestvuje i Bosna i Hercegovina.

Akcija je na entitetskom nivou podržana od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a koordinator iste na nivou Unsko-sanskog kantona je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline zajedno s predstavnicima „Let's Do It“ timova. Do sada je više hiljada mladih dalo podršku akciji, zatim mediji, te ugledne osobe iz javnog i poslovnog života.

Stoga, pozivaju se i građani Bosanske Krupe, komunalno preduzeće, predstavnici mjesnih zajednica, sve nevladine organizacije, a posebno one koje se bave zaštitom okoliša da se odazovu i priključe u što većem broju, da 18. maja u 10:00 sati dođu na Trg Alije Izetbegovića, odakle se kreće sa čišćenjem i uređenjem.

Ciljevi akcije su ambiciozni, ali ostvarivi: Uključiti 100 000 volontera u akciju; Napraviti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća u Bosni i Hercegovini; Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća; Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša.

Za potpuni uspjeh akcije “Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan”  neophodno je uključivanje svih segmenata društva, jer samo zajeničkim radom možemo postići zacrtane ciljeve. Sa svakom očišćenom ulicom, parkom i rijekom poslaćemo poruku da su čistoća, zdravlje i dobrobit svih ljudi, kako u Bosni i Hercegovini tako i u čitavom svijetu, u našim vlastitim rukama.

Podsjetimo, 9. septembra 2012. godine održana je prva volonterska akcija u historiji Bosne i Hercegovine pod nazivom „Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan”.  U ovoj akciji čišćenja učestvovalo je 105 općina u BiH, sa više od 37 500 volontera, a skupljeno je 5 500 tona smeća.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 10 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa