Otvoreno Reciklažno dvorište sa otkupnom stanicom otpadnih sirovina u Bosanskoj Krupi

U Bosanskoj Krupi, uz prisustvo velikog broja građana i gostiju iz političkog i javnog života općine i kantona, na svečan način je otvoreno Reciklažno dvorište sa otkupnom stanicom otpadnih sirovina JKP „10. Juli“ iz Bosanske Krupe.1-5 a8d7b

Konačni početak konkretnog rada, na davno osmišljenoj i započetoj praksi na selektivnom prikupljanju i odlaganju otpada, omugućen je sredstvima koje je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona dodijelilo najboljim projektima iz općina USK, pristiglim na javni poziv za kandidiranje projekata koji će se finasirati iz ekoloških naknada.

Jedan od odabranih je bio i projekt JKP „10. Juli“ iz Bosanske Krupe, pod nazivom „Selektiranje otpada - eko budućnost“.

Ispod bosanskokrupskog brda Hum, dva kilometra od centra grada, jučer su uposlenici JKP „10. Juli“ predstavili završen projekt finansiran sredstvima Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK u visini od 29 000 KM. Projekt od početka naredne sedmice građanima Bosanske Krupe omogućava otkup osam vrsta otpadnih sirovina. Bosanska Krupa je prva na Unsko-sanskom kantonu i među samo nekoliko općina sa ovakvom praksom u Bosni i Hercegovini.

Ministrica u Vladi Unsko-sanskog kantona za poslove građenja, prostornog uređenja i zaštitu okoliša, Sinha Kurbegović je ovaj događaj ocijenila još jednim velikim korakom na putu do evropskog načina zbrinjavanja otpada, njegove ponovne upotrebe i zaštite okoliša, najvažnijeg zadatka, kako za općinu Bosanska Krupa, tako i za cijeli Unsko-sanski kanton.

„Bosanska Krupa ovim projektom nije samo doprinijela zaštiti životne okoline svojih građana, nego je ispoštovala i svoje zakonske obaveze, a to je selektiranje otpada na mjestu nastanka, smanjenje količine ukupne količine otpada i smanjenje količine otpada koji završava na deponiji. Ovo se u potpunosti podudara sa projektima Vlade Unsko-sanskog kantona, sa projektima koje trenutno radimo, a tiču se pravilnog upravljanja otpadom i krutim otpadom. U pripremi smo projekta u koji će građani općine Bosanska Krupa vrlo brzo biti uključeni, a tiče se kompostiranja biootpada na Unsko-sanskom kantonu. U ime Vlade Unsko-sanskog kantona i svoje lično ime čestitam načelniku Općine Bosanska Krupa, direktoru Komunalnog poduzeća, zaposlenim u Komunalnom poduzeću „10. Juli“ iz Bosanske Krupe i svima onima koji su do sada dali svoj doprinos i koji će dati i ubuduće, da ovaj projekt bude i održiv“, kaže između ostalog ministrica Kurbegović.

Podršku izvornim idejama i radu započetog puta na selekciji otpada u JKP „10. Juli“, u općini Bosanska Krupa, općini koja je ranijih godina, za početak ove prakse, svrstana u općine najboljih evropskih praksi i koja je nosilac prestižnog Beacon statusa, davao je općinski načelnik Armin Halitović.

„Ovo je jedina Otkupna stanica na užem i širem području i ja ovom prilikom čestitam direktoru Tatareviću, menadžmentu i svim zaposlenim u Javnom komunalnom poduzeću „10. Juli“. Vjerujem da će sve druge općine prepoznati ovaj projekt i da će krenuti u ovakvu praksu. Udružene općine bile bi značajniji faktor na tržištu, ostvarivale bi bolje i kvalitetnije cijene. Na pitanje koliko ovaj projekt znači za zaštitu životne okoline, ne treba trošiti riječi. Ubijeđen sam da će moji sugrađani prepoznati ovaj projekt i da će se individualno i zajednički uključiti u sakupljanje, selektiranje i prodaju otpada u Otkupnoj stanici Komunalnog poduzeća. Ovo su početni koraci jednog projekta, kojeg ćemo zajednički nadograđivati i još se jednom potvrditi kao općina koja svojim inovatnim projektima i u složenim ekonomskim uslovima, korača na putu savremenog razvoja svoje lokalne zajednice“, ističe načelnik Halitović.

Zasigurno, najsretniji su bili uposlenici JKP „10. Juli“, na čelu sa svojim direktorom Nijazom Tatarevićem, koji je ovu ideju započeo i dugi niz godina istrajavao na njenom ostvarenju. Mukotrpan put danas je zaboravljen jer je zamišljeno Reciklažno dvorište sa otkupnom stanicom, svečano otvoreno i spremno da za nekoliko dana primi sakupljeni, selektirani otpad od svojih sugrađana.

„Ovom pričom želimo dokazati da otpad nije smeće, već da on u velikom dijelu može da bude i korist. Od prvog aprila starta otkup selektiranog otpada po cijenama koje smo formirali, a uporedo ćemo tražiti na tržištu kupce i za druge sirovine, proširivati asortiman za otkup, za još deset do petnaest vrsta izdvojenog otpada, kako bi kompletirali sve one vrste otpada iz kojih se može izvući korist. Sada smo okrenuti kompostiranju, proizvodnji rasada ukrasnog bilja iz biootpada. A moja najveća želja je da, u ovoj prvoj fazi, količinu otpada koji odlažemo na deponiju smanjimo za 20%. Krajnji cilj, koji očekujem u bližoj budućnosti, je da ponovo upotrijebimo oko 70% proizvedenog otpada“, naglašava direktor Tatarević.

Uz prisustvo velikog broja učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola, zvanica iz cijelog kantona, općinskih uposlenika i građana općine Bosanska Krupa, poslije zvaničnog otvaranja, direktor Tatarević je pokazao što sve posjeduje Reciklažno dvorišto njegovog poduzeća, od specijalnih vaga koji će mjeriti otpad do boksova u koji će se spremati otkupljene sirovine, te dvije prese, koje će omogućiti funkcionalnije spremanje i pripremu sirovina za prodaju.

U krugu Reciklažnog dvorišta, osim kancelarijskog prostora, postavljeni su kontejneri u koje će građani moći donijeti i sirovine koje se u ovoj fazi ne otkupljuju, a u cilju obezbjeđenja prostora za njihovo kontrolirano odlaganje. Tu ima mjesta za elektronički otpad, namještaj, obuću, odjeću, staklo, sirovine za koje će Komunalno poduzeće tražiti tržište i čim ga nađe, počet će i njega otkupljivati od građana, za simboličnu novčanu naknadu.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 19 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa