Projekt PZ „Pilana“ predstavljen na konferenciji „Unapređenje poslovne klime i stvaranje prilika za zapošljavanje“ u Bihaću

Razvojna agencija USK i UN-ov Program zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH (YERP), organizirali su danas u Bihaću Međunarodnu konferenciju o temi „Unapređenje poslovne klime i stvaranje prilika za zapošljavanje“.

8 6d0a0

U plenarnoj sesiji na konferenciji učešće je uzeo i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, te govorio o primjeru uspješne poslovne saradnje, odnosno o projektu Poslovna zona „Pilana“ u Bosanskoj Krupi.

Na području današnje PZ “Pilana” nalazio se nekadašnji gigant drvne industrije ŠIP “Una” koji je zapošljavao blizu 2000 radnika. Većina objekata i infrastrukturne mreže ovog giganta je bila potpuno ili djelimično uništena. Krajem 2008. godine pokrenut je stečajni postupak. Stotine obespravljenih radnika tražilo je svoja prava okupljanjem pred preduzećem i dolaskom pred Općinu. Tako se lokalna zajednica ni kriva ni dužna našla se u problemu.

„Općina je okupila privrednike sa područja općine Bosanska Krupa, Unsko-sanskog kantona i inostranstva, koji obavljaju djelatnost na području Bosanske Krupe i predočila im ideju o zajedničkoj kupovini preduzeća ŠIP „Una” u stečajnom postupku. Nakon prezentacije ideje, Općina i poduzetnici su sačinili pismo namjere kojim su iskazali interes za kupovinu imovine ŠIP „Una” u ukupnoj vrijednosti od 2.950.975,00 KM. Kupovina je realizovana na način da je Općina otkupila 55,86 % zemljišta-imovine od ŠIP "Una" d.o.o. u stečaju (1.648.411 KM), a 44,14 % privrednici“, ističe načelnik Armin Halitović.

U raščišćavanje ruševnih objekata, čišćenje i uređenje zemljišta uloženo je 200.000 KM, te je osim pravnih lica angažovano i oko 150 nezaposlenih sa biroa rada u tri navrata. Što se tiče putne i komunalne infrastrukture, do sada je izgrađeno 1250 m fekalne kanalizacije, 1550 m oborinske kanalizacije, 1500 m saobraćajnice, 720 m vodovodne mreže, kompletna javna rasvjeta, struja i telekomunikacijska infrastruktura, te tri trafostanice.


„U rješavanje preduzeća u stečaju i uspostavu funkcionalne poslovne zone Općina je do sada uložila preko 2.600.000 KM, od toga 2.500.000 KM vlastitih sredstava i 100.000 KM od USK-a, dok od FMRPO i Vlade FBiH na dva javna poziva nismo dobili niti 1 KM“, kaže načelnik Armin Halitović i dodaje da su u 2012. godini ulaganja privatnog sektora u poslovne i proizvodne objekte iznosila preko 20.000.000 KM, te da je izgrađeno preko 20.000 m² poslovnih i proizvodnih objekata.

Izgradnja novih kapaciteta je rezultirala konstantnim iskazivanjem interesa privrednika za dodjelu i kupovinu preostalog građevinskog zemljišta i objekata tako da se u 2013. godini, kako se moglo čuti, očekuje dodjela novih 25.000 m² građevinskog zemljišta radi gradnje.

Na današnjoj konferenciji prisutan je bio i William P. Lewis, vođa tima u projektu „Podrška EU osnivanju i jačanju poslovne infrastrukture za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“. S njim se sastao načelnik Halitović, lično mu predstavio sve aktivnosti, ali i potrebe u realizaciji projekta Poslovna zona „Pilana“. Nakon iskazanog zadovoljstva zbog svega onog što je čuo, Lewis predlaže da se u narednom periodu ostvariti bolja, intenzivnija komunikacija između njih kako bi se pronašli načini za podršku i što brže i lakše ostvarenje zamišljenih ciljeva od strane lokalnih vlasti.

U radu današnjeg skupa učešće su uzeli i počasni gosti, ambasadori Kraljevine Norveške i Kraljevine Holandije, te Republike Češke u BIH, privrednici i predstavnici javnoga života u USK. Pred početak konferencije, novinarima su se obratili počasni gosti, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Anne Vibeke Lilloe, ambasador Kraljevine Holandije Jurriaan Kraak, ambasador Republike Češke Tomaš Szunyog, voditelj programa UNDP-a u BiH Slobodan Tadić, te direktor Razvojne agencije USK Haris Komić. Oni su ovom prilikom iznijeli svoje poglede na trenutnu nezavidnu poslovnu klimu u BiH i prilike za otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru. Ambasador Kraljevine Holandije, Jurriaan Kraak je naglasio kako će se ovom konferencijom unaprijediti poduzetničke vještine u ovoj regiji. Kako je ovom prilikom kazao ambasador Kraak, pravi posao je u rukama privatnog sektora, u čemu će im morati pomoći vlasti na svim nivoima, ambasade i međunarodne organizacije. Republika Češka je spremna pomoći BiH kroz Program razvojne saradnje u okviru kojeg svake godine izdvaja 2.500.000,00 eura, od čega dio sredstava želi uložiti u USK.

Razvojna agencija USK ovom konferencijom želi unaprijediti poslovno okruženje i osigurati poticaje za nova poduzeća u svim privrednim sektorima. Konferencija je dala odgovore na pitanja kako da mali i srednji poduzetnici povećaju broj radnih mjesta poticanjem konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz poboljšanje klastera ili drugih međukompanijskih veza.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 25 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa