Svečana sjednica OV u Bosanskoj Krupi povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, zajedno s predstavnicima političkih partija i predstavnicima boračkih populacija iz Bosanske Krupe, danas je obišao Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, Šehidsko mezarje u Jezerskom i Pištalinama.

1 f49a7

Bila je to prilika da se i uoči 1. marta – Dana nezavisnosti BiH oda priznanje svima koji su za odbranu zemlje i njenu slobodu dali život.

Svim šehidima, borcima Armije Republike BiH, na svim tim mjestima položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Na svim tim mjestima, danas je po ko zna koji put ukazana zahvalnost za mir u kojem živimo i istaknuto kako je to najmanje što svaki čovjek može i treba učiniti.

Nakon toga, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Prisutnima se prvo obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Tahir Nuhić.

“Malo je primjera u svijetu da jedna država sa ovolikim historijskim kapacitetom, nacionalnim grbom sa ljiljanima, autohtonim pismom Bosančica i kraljevskom dinastijom Kotromanića koja trajaše oko 400 godina, biva toliko osporavana i minimizirana od strane naših komšija. U godinama poslije, 1. marta ‘92. uslijedi brutalna agresija na našu domovinu. Agresija koja se ogledala u fizičkom uništenju kičme naše domovine, Bošnjačkog naroda i pripadnika drugih naroda koji su temeljili univerzalne vrijednosti antifašizma, demokratije i ljepote različitosti. Ja slobodno mogu reći da BiH živi i živjet će ako Bog da do sudnjeg dana onoliko koliko bude živjela u nama”, kazao je u svom govoru predsjedavajući OV Tahir Nuhić.


Prigodnim referatom svim prisutnim u Velikoj sali Doma kulture obratio se i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, i između ostalog rekao:

“Bosanska Krupa je nezavisnost države Bosne i Hercegovine “platila” sa preko 500 svojih najboljih sinova i ta brojka nam uvijek mora biti u mislima. Oni se nisu žrtvovali da bi se mi u Bosni i Hercegovini svađali i podmetali jedni drugima i tako samo pomagali svim onim mračnim silama koje žele podijeliti našu domovinu, već su se borili za demokratsku Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi ljudi bez obzira kako se oni zvali imati ista prava, ali i obaveze, da svoju državu čuvaju i izgrađuju, da mladim generacijama bude bolje i da se u svojoj državi živi od svog rada.”

U kulturno-umjetničkom dijelu nazvanom „Bosna prkosna od sna“ nastupio je ansambl JU "Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje" Bosanska Krupa.

Odmah po završetku svečane sjednice, u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa, otvorena je i kolektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika Krušnica.

U sklopu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, sutra će se u Domu kulture u Bosanskoj Otoci, upriličiti izložba slika Stanislava Tajića i Admira Mujkića, i to u organizaciji Sportskog saveza „Sloga“ i Gradske galerije Bosanska Krupa.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 17 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa