Metaloprerađivači istakli ključne prepreke razvoja metalne industrije u USK

Budući da metalna industrija ima sve značajniju ulogu u USK i da je značajan rast ovog sektora zabilježen u Bosanskoj Krupi, Razvojna agencija USK u saradnji sa Vladom USK, upravo u toj općini, održala je sastanak sa metaloprerađivačima i ostalim akterima u metalnoj industriji ovog dijela BiH.

6 7f403

Razgovarano je o mogućnostima razvoja metaloprerađivačke industrije i unapređenju saradnje među privrednim subjektima.

Poseban osvrt bio je na stepenu iskorištenosti proizvodnih kapaciteta na području USK i uvođenju novog proizvoda, standardizaciji i certificiranju u metalnoj industriji, dostupnosti domaće stručne radne snage i obučavanju kadrova, izvorima finansiranja i dostupnosti finansijskih sredstava, te na unapređenju saradnje među privrednim subjektima u metalnoj industriji.

Prisutni predstavnici metaloprerađivača USK su iznijeli svoje probleme u poslovanju, a među glavnim su, kako kažu, neusklađenost obrazovanja i stručnosti kadrova koji izlaze sa fakulteta i strukovnih škola na području USK, teži pristup finansijskim sredstvima u odnosu na poslovne partnere iz inostranstva, spore i obimne administrativne procedure, te neadekvatna briga o postojećim stranim investitorima.


Osim metaloprerađivača, prisutnima su se obratili predstavnici Razvojne agencije USK, Općine Bosanska Krupa, Tehničkog fakulteta u Bihaću, USAID-Sida FIRMA project-a, Privredne komore USK i PLOD-a. Svi su pričali o svojim iskustvima, naporima i modelima za unapređenje ove izuzetno važne grane privrede.

Održavanje sastanka je pomoglo identifikaciji i analizi prepreka u razvoju metalne industrije, kao i u donošenju eventualnih rješenja za prevazilaženje problema. Zaključci usvojeni na ovom sastanku će biti osnova za formiranje fokus grupa u sektoru metalne industrije kako bi se radilo na formiranju prijedloga, te iniciranju istih kod institucija vlasti.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 28 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa