Poslovna obuka i obezbjeđenje grantova za zapošljavanje žrtava mina i njihovih porodica

Njemačka nevladina organizacija Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB), čije je predstavnike Elmira Bojadžića i Hakiju Pozderca u svom kabinetu danas primio načelnik Armin Halitović, u saradnji s Općinom Bosanska Krupa, 28. marta ove godine objavljuje javni poziv za dodjelu pomoći u poslovnoj obuci i obezbjeđenju grantova za zapošljavanje, namijenjenih žrtvama mina i njihovim porodicama.

sad33 b7217

Projekt će biti realiziran kroz provođenje poslovne obuke za odabrane korisnike, žrtve mina ili članove njihovih porodica i kroz obezbjeđenje grantova za zapošljavanje za dio korisnika koji su prethodno prošli projektom obezbjeđenu poslovnu obuku, a na bazi bodovanja dostavljenih poslovnih planova čija je izrada dio poslovne obuke. Na obuku iz svake općine ići će 24 prijavljena lica, dok će grant za zapošljavanje, oko 6300 KM, dobiti najmanje 12 žrtava mina ili njihovih porodica.

Nakon objavljivanja javnog poziva, sve zainteresirane osobe sa područja Bosanske Krupe, pa i drugih općina koje učestvuju, žrtve mina ili članovi njihovih porodica, preuzet će aplikacioni formular (prijavu) za učestvovanje u projektu i Registracioni formular (prijavu) za registraciju žrtava mina kod BH MAC-a (za one osobe koje već nisu registrirane kod BH MAC-a), uredno ih popuniti te iste dostaviti u vremenski određenom roku nadležnom organu u vlastitoj općini.

Odabir prijavljenih vršit će se na osnovu općih i posebnih kriterija. Opći uz formular za aplikaciju, između ostalih, podrazumijeva i dokaz da je osoba žrtva mine, a posebni kriteriji odnose na socijalni status prijavljene osobe (radni status, školska sprema, bračni status, struktura domaćinstva, boravišni status, vlasništvo nad stambenim objektom, stanje stambenog objekta i komunalija, zatim podaci o zaposlenju (zanimanje, radna sredina, željena lokacija zapošljavanja, sektor zaposlenja, ulagački kapital, znanje stranih jezika, informatička pismenost), te kvalitet ukratko opisane poslovne ideje, a u vezi sa jednim ili više, u aplikacionom formularu ponuđenih, ekonomskih nivoa pomoći za stvaranje mogućnosti zapošljavanja kroz dodjelu poslovnih grantova.

Projekt finansira Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Općine i Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB). Projekt implementiraju Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB), te domaći projektni partneri Udruženje Eco Sportska Grupa (ESG) i Trening i konsalting organizacija Izbor Plus (TKO IP) u saradnji s općinama.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 22 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa