Usvojen Prijedlog Budžeta općine Bosanska Krupa za 2013. godinu

Na trećoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Bosanska Krupa, većinskim brojem glasova, usvojen je Prijedlog Budžeta općine Bosanska Krupa za 2013. godinu u iznosu od 6.830.332,00 KM i Odluka o njegovom izvršenju.

1 298d7

Budžet, okarakterisan kao najznačajniji akt koji u godini usvaja predstavnički organ lokalne samouprave, kao što se i moglo očekivati, bio je razlog za mnoge prijedloge, sugestije, pa i diskusije. Nakon višesatne rasprave, od 25 vijećnika podršku je u izvornom obliku dobio od 22. Kao i prethodnih godina, što je poželjno i očekivano, bilo je govora o tome da li je novac raspoređen realno, pravedno, da li će moći zadovoljiti potrebe građana, ali je na kraju ipak donesen uz potpuno razumijevanje većine iz svih političkih stranaka.

Nezadovoljstvo pojedinih vijećnika tek na početku diskusije uzrokovala je činjenica da u finansijskom dokumentu nisu naznačena sredstva za realizaciju projekata poput osnovne škole u Pištalinama, regulacije potoka Kalender, vodovoda Vrletnica itd., ali su tokom rasprave otklonjene sve dileme. Obrazlagajući Prijedlog Budžeta, načelnik Armin Halitović je istakao kako su u Budžetu navedena samo sredstva koja su sigurna, obezbjeđena, ne i ona za koja nisu „potpisani ugovori“.

2 78e3dNaglasio je da će se svi ti projekti o kojima se pričalo obavezno, postepeno realizirati, da za njih već postoje dogovori i podrška viših nivoa vlasti. Bez obzira što je manji od prošlogodišnjeg, i ovaj Budžet, prema riječima načelnika, ima socijalni i razvojni karakter. U njemu su zastupljeni mladi, studenti, nevladine organizacije, penzioneri, organizacije proistekle iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, poljoprivreda, institucije za podršku rada uprave itd. Svakako, zastupljena su i sredstva za ulaganje u Poslovnu zonu „Pilana“, odnosno za stvaranje još boljeg poslovnog ambijenta i zapošljavanje naših sugrađana.

Prije rasprave i usvajanja Prijedloga Budžeta za 2013. godinu i Prijedloga Odluke o njegovom izvršenju, većinom glasova usvojena su četiri prijedloga odluka o izmjenama odluka o produženju važenja platnih razreda i koeficijenata za plate uposlenih u općinskom organu uprave.

O ostalim tačkama se nije raspravljalo, jer su pretres i diskusija oko usvojenih tačaka oduzeli mnogo vremena. Treća redovna sjednica je prekinuta, te zakazana za narednu sedmicu. U srijedu, 27. februara, raspravljat će se o Prijedlogu Odluke o dopuni Odluke o formiranju Poslovne zone „Pilana“, Prijedlogu Odluke o odobravanju prodaje nepokretnosti u obuhvatu Regulacionog plana „Poslovna zona Pilana“, Prijedlogu Rješenja o dodjeli gradskog građevinskog zemljišta na korištenje radi gradnje; Nacrtu Programa zajedničke komunalne potrošnje, te o nizu drugih tačaka.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 11 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa