U sklopu projekta LOD III održano finalno savjetovanje za aplikante iz NVO

Danas je u Bosanskoj Krupi u organizaciji UNDP-a održano još jedno, finalno savjetovanje za organizacije civilnog društva koje djeluju na području općine Bosanska Krupa, a u okviru projekta „Jačanje lokalne demokratije“ - LOD III, kojeg implementira UNDP u partnerstvu sa Općinom Bosanska Krupa, a finansira Evropska unija.

6964130a6e5a2ce8c5a7fab6251afd2e XL 00279

Na ovom sastanku učestvovalo je više od dvadeset predstavnika organizacija civilnog društva i nevladinih organizacija iz Bosanske Krupe, te predstavnik udruženja iz Bihaća.

Javni poziv za projektne prijedloge nevladinih organizacija koji bi se mogli finansirati kroz projekt LOD III raspisan je u zadnjoj dekadi januara, pa je program “Otvoreni dani” LOD-a III bio prilika da se, s obzirom na zahtjevnost projektne dokumentacije, još jednom preispitaju zamišljeni projektni prijedlozi, njihova pripadnost temama, poželjnim aktivnostima u okviru njega, načinu finansiranja pojedinih stavki, kao i posebnim ograničenjima predviđenih propozicijama Evropske unije i UNDP-a.

Za projekte iz općine Bosanska Krupa, UNDP, Evropska unija, planirale su oko 200 000 KM.   Da li će sredstva biti u potpunosti iskorištena zavisi od kvalitete ponuđenih projekata. Novina je što kvaliteta predloženih projekata može uslovljavati da općina i njene organizacije civilnog sektora, od donatora, dobiju i znatno veću cifru novčanih sredstava. Naravno, ako organizacije civilnog društva predlože dovoljno kvalitetne projekte. Isto tako, ukoliko ne budu imali dobre projekte, neće iskoristiti ni tu sumu.

Današnjim “Otvorenim danima” ispred UNDP prisustvovali su: koordinatori projekta i službenici ove organizacije Siniša Ignjatić i Sanja Bokun, te zaduženi predstavnik za Unsko-sanski kanton Vahidin Ogrešević. Ispred Općine Bosanska Krupa tu je bila i koordinatorica za provođenje projekta Esma Hergić.

Cilj LOD III projekta je doprinos demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljnjem razvoju BiH kroz podršku odabranim općinama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te stvaranju finansijskih mehanizama za unaprijeđeno pružanje usluga.

U okviru prethodne dvije faze LOD I i LOD II, organizacije civilnog društva su realizirale 141 projekt zasnovan na potrebama lokalnih zajednica u 29 partnerskih općina i gradova.

U LOD-u III tu priliku ima novih jedanaest bosanskohercegovačkih općina, među kojima i Bosanska Krupa. Koliko će biti projekata koje će pokriti sredstva Evropske unije, zavisi od toga kako će ih ocijeniti Komisija koju čine predstavnik UNDP, Općine Bosanska Krupa i predstavnik nevladinih organizacija sa područja bosanskokrupske općine.

„Krajnji cilj ovog projekta je da u narednih godinu dana usvojimo LOD - metodologiju i tako definišemo način rada, odnosno partnerstvo organizacija civilnog društva i lokalne uprave. UNDP i EU su mnogo dali lokalnim sredinama kroz ovaj projekt, sve ostalo je do nas”, kaže Esma Hergić, koordinatorica ovog projekta za općinu Bosanska Krupa.

Ujedno je pozvala organizacije civilnog društva da predstojeće dane do predaje projektnih prijedloga iskoriste preispitivajući sve stavke u njemu, te istakla da su vrata Općine za sve koji imaju nedoumice otvorena do posljednjeg dana apliciranja, odnosno do 11. februara 2013. god.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 13 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa