Predavanja za poljoprivredne proizvođače u Bosanskoj Krupi

Poljoprivredna proizvodnja je mukotrpan posao. Svugdje se u svijetu pa tako i kod nas poljoprivrednici bore za bolju zakonsku regulativu koja će im osigurati i bolje uslove za razvoj poljoprivrede.

predavanja polj 6aa60

Najefikasniji način za takvu borbu je formiranje jedinstvenog udruženja putem kojim bi poljoprivrednici štitili svoje interese. Nažalost, takvo aktivno udruženje ni 18 godina poslije rata ne postoji u Bosanskoj Krupi.

Ovim zaključkom mogli bismo opisati današnje predavanje koje je prvenstveno zbog posljednje izrečene činjenice organizovala Služba za razvoj, poduzetništvo i obrt Općine Bosanska Krupa u saradnji sa međunarodnim projektom „Farma“, a na teme „Značaj i potreba za osnivanjem udruženja“, te “Knjigovodstvo na malim farmama“.

Puna mala sala Doma kulture zasigurno je potvrda zainteresiranosti poljoprivrednika za pomenutu tematiku. Poslovna udruženja su novina u BiH koja prati zakonsku regulativu Evropske unije i predstavlja zaokruženi biznis poljoprivrednih predavača – kaže Rada Svitlica, predavač u projektu „Farma“.

U današnjem kapitalističkom sistemu privređivanja, tržištu slobodnog formiranja cijene, te tržištu gdje važe potpuno drugačija pravila u odnosu na prijeratni period, poljoprivrednik mora biti dobro upoznat sa pravilima igre. Ovo se posebno odnosi na zakone i propise kada su u pitanju izdvajanja države za poljoprivredu, uslovi dobijanja poticaja, otkupnih cijena, apliciranje na projekte i uopće borba za veći senzibilitet vlasti prema ovoj grani privrede.

Danas se često prilikom formiranja ovakvih i sličnih udruženja javlja problem razjedinjenosti članova. Naime, nakon početnog elana, želje i volje poljoprivrednika vrlo brzo se zaboravi prvobitni cilj zbog kojeg se formira udruženje. Nakon toga uslijedi cjepkanje, borba za lične interese pojedinaca i na kraju, kada se politika tj. političke partije umiješaju, čega smo svjedoci svaki put kada poljoprivrednici idu prema institucijama vlasti u BiH, vrlo lako i jednostavno vlade i ministarstva uspiju probleme poljoprivrednika riješiti u svoju korist.

Zbog toga i jeste na ovom predavanju apostrofirana apolitičnost i jedinsto među poljoprivrednicima, jer najčešći razlozi propadanja udruženja i jesu nejedinstvo i politiziranje. Ujedinjenje znači početak, ostati zajedno je napredak, ali raditi zajedno je uspjeh – rečeno je između ostalog na kraju ovog predavanja.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 19 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa