Načelnik Armin Halitović potpisao Sporazum o saradnji i Deklaraciju Mreže omladinskih banaka u okviru programa „Omladinska banka BiH“

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović potpisao je četvrtog februara u Sarajevu Sporazum o saradnji i Deklaraciju Mreže omladinskih banaka u okviru programa „Omladinska banka BiH“.IMG 2438 3f2b8

„Omladinska banka BiH“ je program koji implementira fondacija „Mozaik“ uz podršku USAID-a. Prema ocjenama stručnjaka, jedan je od najboljih programa regiona kada je u pitanju angažiranje mladih u zahtjevnom procesu razvoja lokalnih sredina u kojima žive i rade.

Ulazak općine Bosanska Krupa u program Omladinske banke ozvaničen je u oktobru prošle godine, kada je općinski načelnik Armin Halitović potpisao Memorandum o sporazumijevanju sa izvršnom direktoricom fondacije “Mozaik“ Vesnom Bajšanski-Agić.

Potpisu ovog sporazuma prethodila je aplikacija Općine Bosanska Krupa na javni poziv lokalnim upravama od strane fondacije „Mozaik“ za učešće u programu „Omladinska banka BiH“, a potom ocjena da je općina zadovoljila sve zadate uslove za ovu aktivnost. Slijedio je javni poziv mladima općine Bosanska Krupa da se prijave za članstvo u Odbor „Omladinske banke BiH“ u Bosanskoj Krupi. Tako je odabrano deset omladinca koji će se u narednim godinama inicirati i odabirati najbolje male projekte.

Potpisivanjem Sporazuma i Deklaracije u Sarajevu prisustvovali su i mladi koji su birani u članstvo banke u Bosanskoj Krupi i koji su prethodno prošli obuku za realizaciju programa u organizaciji fondacije „Mozaik“. Početak realizacije projekata na području općine Bosanska Krupa, koje će osmisliti i provoditi mladi, iz ovog programa, planiran je već u drugoj polovini ove godine. Za njih će u prvoj godini rada biti izdvojeno petnaest hiljada maraka. Sredstva će u jednakom obimu obezbijediti Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik, svaka po 7500 KM. Uspješna realizacija u prvoj godini biće ulaznica za veća finansijska izdvajanja u narednoj godini.

Načelnike općina u BiH, među kojima i načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, članove odbora „Omladinske banke BiH“, pozdravio je direktor Misije USAID-a u BiH koja je najveći donator ovog programa David J. Barth, zatim zamjenica ministra civilnih poslova u BiH Biljana Čamur, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta u Srbiji Nenad Borovčanin, predsjednica Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH Mirjana Nikolić, direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić, te predstavnici banaka, odnosno omladinci iz Novog Grada i Zavidovića.

David J. Barth je sa ovog skupa poručio da su mladi u BiH informisani i zainteresovani, ali i zabrinuti za budućnost, te pozvao sve nivoe vlasti da prepoznaju potencijale mladih koji mogu preuzeti odgovornost za ovu zemlju. Biljana Čamur je, između ostalog, pričala o radu Komisije za koordinaciju pitanja mladih, kao jedine na nivou cijele zemlje. Nenad Borovčanin je govorio o planovima Srbije i tamošnjem poketanju “Omladinske banke”.

Mirjana Nikolić ovom prilikom posebno ističe činjenicu kako su mladi snaga, a ne samo resurs kako ih često u medijima mnogi karakterišu. Naglasila da u mlade treba ulagati sada, a ne čekati neku budućnost. Prije prezentacija dobrih primjera prakse iz Novog Grada i Zavidovića, obratio se i Zoran Puljić koji je svoje minute govora iskoristio za priču o mladima i njihovoj nezaposlenosti, ekonomskoj opasnosti koja sve vreba, o brigi koju o mladima moraju voditi svi nivoi vlasti, počev od načelnika kojima se posebno, za ukazano povjerenje i saradnju u projektu, ispred Fondacije i donatora zahvalio.

U 2013. godini program "Omladinske banke" se realizuje u partnerstvu sa 32 općine, među njima je naravno i Bosanska Krupa. Očekuje se da će do 20015. godine, Fondacija "Mozaik" uz podršku USAID-a, podržati još oko 600 projekata mladih ukupne vrijednosti oko 1.500.000 KM.

Sredstva će biti obezbijeđena od donatora, partnerskih općina i od lokalnih zajednica kroz mobilizaciju lokalnih resursa.

Bitno je napomenuti da će članovi iz Bosanske Krupe u narednom periodu, znanja i iskustva ostvarena na konferenciji i edukaciji u Sarajevu, prenositi na svoje kolege, prijatelje, sugrađane, kako bi na pravi način i u pravo vrijeme mogli raditi projekte, te aplicirati na javne pozive. Kako kaže i načelnik Armin Halitović, sve se radi samo za njih pa o svemu tome moraju biti na vrijeme upoznati.

Cilj programa "Omladinske banke BiH" je da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 16 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa