U delegaciji Vlade USK kod premijera Nermina Nikšića boravio i načelnik Armin Halitović

Čvršće povezivanje Bosanske krajine, odnosno Unsko-sanskog kantona sa ostatkom Federacije BiH u svim oblastima života bila je osnovna tema sastanka kojeg je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, s nekoliko ministara i predstavnika javnih preduzeća, među kojima je bio i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, upriličio u Sarajevu.

28012013 8c11b

Glavna tema razgovora su bili infrastrukturni projekti, posebno izgradnja i modernizacija saobraćajnica koja će sigurno unaprijediti život u ovom kantonu, posebno sa stanovišta bržeg i snažnijeg privlačenja investicija.

Premijer Nikšić je istakao da postoje budžetska ograničenja pri planovima realizacije određenih projekata, ali i istakao da ima mnogo prostora za zajedničko prevazilaženje brojnih problema.

Načelnik Armin Halitović je govorio o aktivnostima koje Općina Bosanska Krupa posljednjih godina provodi u svrhu izgradnje boljeg, privlačnijeg poslovnog okruženja, a samim tim i ambijenta za život svih građana.

“Akcent je opet stavljen na izgradnju Poslovne zone Pilana, završetak vodovodne mreže, završetak zgrade Opće gimnazije, te izgradnja ceste Bihać - Bosanska Krupa preko platoa. Jasno sam rekao koje su naše potrebe, šta je to što bi u velikoj mjeri pomoglo razvoj i napredak. Nadam se da će Vlada FBiH u narednom periodu imati više sluha, da nećemo biti zaboravljeni”, ističe načelnik Armin Halitović.

Naime, izgradnja ceste Bihać – Bosanska Krupa je od ogromnog značaja. Nesumnjivo je da bi se realizacijom tog projekta u najvećoj mogućoj mjeri poboljšala komunikacija, povećala sigurnost u putovanju, da bi ovaj kraj postao dostupniji, bliži.

Što se tiče zgrade Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi, vrijedi napomenuti kako je do sada završena prva faza za šta je Općina osigurala stotine hiljada maraka, da je objekt stavljen pod krov, ali da su za nastavak radova potrebna dodatna sredstva viših nivoa vlasti. Okončanjem ovog projekta značajno bi se rasteretili učenici i osoblje Druge osnovne škole u kojoj gimnazijalci pohađaju nastavu.

Federalne vlasti upoznate su sada i sa radovima, te planovima za nastavak gradnje Poslovne zone “Pilana”. Načelnik Armin Halitović jasno je naglasio da je u prošloj godini u “Pilanu” investirano 20 miliona maraka investicija privatnog sektora. Da je Općina Bosanska Krupa uložila svoja 4 miliona, a da je samo oko 100 hiljada sa viših nivoa vlasti. Zbog toga je tražio da se ubuduće malo više pozabave Bosanskom Krupom i Poslovnom zonom od koje koristi mogu imati hiljade građana.

Osim toga, načelnik je govorio i o vodovodnoj mreži. Istakao kako je do sada investiranjem Općine Bosanska Krupa, JKP “10. Juli” i Ambasade SAD u nju uloženo preko 6 miliona KM, da je odrađeno mnogo posla, ali da trebaju dodatna sredstva kako bi se sve okončalo i u nekoliko naselja voda dovela do svakog domaćinstva.

Očekivanja i nadanja načelnika su da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imati više razumijevanja za Bosansku Krupu i Unsko-sanski kanton, da će pomoći u realizaciji krucijalnih projekata od kojih, prema svemu sudeći, zavisi bolje sutra.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 25 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa