Saopćenje za javnost

Nakon jučerašnjeg pisma koje je potpisano od strane „učenika putnika“, a objavljeno na lokalnom infoportalu Krupljani.ba, u kojem se navodno učenici žale na nepostojanje redovnih i obećanih subvencija za prevoz i zbog toga izražavaju nezadovoljstvo, osjećam potrebu da ponudim detaljnije informacije i tako otklonim sve dileme.

armin-kontakt2 ab81fSubvencioniranje prevoza učenika je aktivnost općinskog organa uprave koja je počela na lično moju inicijativu. Naravno, sve zbog toga što shvatam situaciju u kojoj se nalaze i roditelji čija djeca putuju da bi se školovala. Ne vidim razuman, logičan razlog da se takva praksa ne nastavi i u narednom periodu.

Posljednje tri godine, dakle od 2010. traje subvencioniranje učenika. Međutim, i organ uprave se ponekad susreće s poteškoćama na koje kao pojedinac ne mogu tek tako utjecati. Naime, Budžet Općine Bosanska Krupa za 2013. godinu još uvijek nije usvojen i zbog toga nismo u mogućnosti za mjesec februar ove godine zaključiti ugovor o subvenciji prevoza učenika srednjih škola sa područja općine Bosanska Krupa. Meni je zbog toga zaista žao, ali to je nešto što se u ovom trenutku kao loša okolnost mora prihvatiti.

Osjećam žaljenje i što su pojedinci pismo djece već danas iskoristili za svoje dnevnopolitičke manipulatorske trikove. Komentarisanje subvencioniranja srednjoškoloca ne bi trebalo služiti za sakupljanje jeftinih političkih poena, nego bi trebao biti razlog da se ujedinimo i da zajedničkim silama pokušamo naći barem privremeno rješenje. Takvima poručujem da ću se i sam nekako izboriti i djeci omogućiti barem minimum od onoga što zaslužuju. Bolje bi im bilo da su se za to vrijeme pozabavili nekim drugim stvarima, a ne onima koje bez obzira na ovakve i slične poteškoće, funkcionišu godinama.

Naglašavam još jednom da ćemo po usvajanju Budžeta za ovu godinu, počev od mjeseca marta nastaviti sa subvencioniranjem prevoza učenika srednjih škola sa područja općine Bosanska Krupa, te da subvencioniranje neće prestajati sve dok ja budem obnašao funkciju načelnika. Sve korisnike i njihove roditelje molim za razumijevanje i strpljenje.

 

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Armin Halitović, dipl.ecc.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 23 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa