Uređenje na Starogradskoj tvrđavi počinje i bez podrške nadležnih

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović jučer je, kada je od strane Općine i objavljeno saopćenje o arheološkom istraživanju italijanskih stručnjaka na Starogradskoj tvrđavi u Bosanskoj Krupi i višegodišnjem problemu u komunikaciji i saradnji s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, poslao obavijest o otpočinjanju uređenja premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, kao i i svim ostalim relevantnim, nadležnim organima u državi.

Idejni projekt za koji još uvijek nema saglasnosti Komis ije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 80d26

To su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Zavod za zaštitu spomenika FBiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i JU „Zavod za zaštitu kulturnog nasljeđa“ Bihać.

U obavijesti je detaljno i hronološki opisan kompletan tok dešavanja, počevši od 2008. godine kada je pomenuta tvrđava i proglašena nacionalnim spomenikom pa sve do danas.

Isti se obavještavaju da će se uređenju tvrđave, zbog sigurnosti građana, uskoro pristupiti bez obzira na nepostojanje saglasnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Kako bi se o svemu detaljno javnost informisala, poslanu Obavijest objavljujemo u cjelosti.

Poštovani,

Općina Bosanska Krupa se susreće sa nizom problema vezanih za Tvrđavu u Bosanskoj Krupi koja je 2008. godine Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašena nacionalnim spomenikom.

2009. godine smo izradili Idejni projekt rekonstrukcije, sanacije, konzervacije i revitalizacije i isti smo u skladu sa Odlukom o proglašenju tvrđave nacionalnim spomenikom uputili nadležnoj Komisiji radi davanja saglasnosti i mišljenja. Kako u dogledno vrijeme nismo dobili nikakav odgovor upućivali smo i pismene i usmene urgencije, međutim ostalo je na tome.

U mjesecu novembru 2010. godine došlo do obrušavanja Starogradske tvrđave. Urbanističko-građevinski i komunalni inspektor Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Bosanska Krupa su obavili inspekcijski pregled stanja na Starogradskoj tvrđavi i utvrdili da je došlo do urušavanja zida s južne strane tvrđave u širini 3,5-4,0 m, kompletne visine od podnožja do platoa tabije, kada smo proslijedili akt nadležnim tijelima o stanju tvrđave, te je izvršena hitna sanacija. U martu mjesecu 2011. godine smo izradili novi Idejni projekt rekonstrukcije, sanacije, konzervacije i revitalizacije i dana 29.03.2011. godine smo ponovno uputili zahtjev za davanje mišljenja i saglasnosti na isti na koji do danas nismo dobili odgovor.

Dana 03.11.2011. godine zaprimili smo Rješenje federalnog građevinskog inspektora broj: UP1-10-23-11019/2011-1001-2-P od 25.10.2011. godine kojim se Općini Bosanska Krupa, kao vlasniku-korisniku građevine Povijesno područje - Tvrđava u Bosanskoj Krupi, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, naređuje da otkloni uočene nedostatke na građevini koji ugrožavaju stabilnost građevina, susjednih građevina, život i zdravlje ljudi. Tačkom 1. pomenutog Rješenja određeno je da se poduzmu hitne mjere za otklanjanje opasnosti od obrušavanja dijelova zidova koji vode do kula, a do otklanjanja opasnosti građevinu označiti opasnom. Tačkom 2. istog Rješenja je određen rok od 90 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, a na temelju stručnog mišljenja i uz stručni nadzor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.  S obzirom da se u novembru mjesecu 2010. godine dio zida obrušio i da je izvršena sanacija istog, tražili smo stručno mišljenje da li možemo raznizati sanirani zid, te da li da se izvrši konzervacija istog i na koji način, na koji nismo dobili odgovor.

S obzirom na prednje obavještavamo Vas da ćemo pristupiti uređenju, kultivaciji i sanaciji dijela tvrđave koji zbog svoje hitnosti i bezbijednosti života građana ne dozvoljavaju daljnja odlaganja.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 20 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa