Održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Bosanska Krupa

Održana je prva sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Bosanska Krupa u ovoj godini. Povod za to bilo je sagledavanje trenutne situacije i definisanje eventualnih mjera ukoliko, zbog topljenja snijega i novih padavina, dođe do plavljenja narednih dana. Komandant štaba Armin Halitović informisan je o cjelokupnoj situaciji na području općine.

stabcivilnezastite d2236

Vodostaj rijeka Une i Krušnice u općini Bosanska Krupa je u konstantnom porastu posljednih dana i prema posljednjem mjerenju u 12h vodostaj Une iznosio je 262 cm. Ova visina nije blizu kritične tačke od 310 cm, kada se proglašava vanredno stanje, ali je bila dovoljna da uđe u nekoliko porodičnih kuća u Zalugu, Bosanskoj Otoci, u podrum zgrade „Kolonija” i područnu školu naselja Pilana. Putna komunikacija prekinuta je na pet mjesta u Drenovoj Glavici kao i na jednom mjestu u ul. Krušnička. Najviše su na udaru poljoprivredna zemljišta.

Ono što je najbitnije za istaći jeste da je situacija u Bosanskoj Krupi pod kontrolom, bez obzira što ima nekoliko kritičnih tačaka. Ekipa nadležnih službi je na terenu, te se uskoro očekuje i sanacija poplavljenih područja.

Usvojeni zaključci na sjednici uglavnom se i tiču pomenutog. Dogovoreno je da će se što prije na svim kritičnim lokacijama, onim koje češće plave, za zaštitu dostaviti vreće s pijeskom. Zatim, da će se u zgradi „Kolonija“ sačiniti zapisnik i izvršiti sve potrebne radnje, te da će se u podrumu Druge osnovne škole, odnosno njene područne škole na Pilani, ispod nivoa vode napraviti šaht iz kojeg će voda ulijevati u kanalizacioni sistem i tako svakako spriječiti ovakva dešavanja.

Kvalitet vode za piće, kako kaže Nijaz Tatarević, direktor JKP ”10. Juli” Bosanska Krupa, za sada nije upitan, no bez obzira, iz Doma zdravlja je poslano upozorenje građanima da, ako primijete da je voda bilo iz gradskog ili lokalnih vodovoda zamućena, da je ne koriste za piće prije prokuhavanja ili da kupuju flaširanu vodu.

Inače, u proteklom periodu izvršeno je čišćenje i otklanjanje snijega na desetine kilometara, gradskih ulica svih kategorija, lokalnih puteva, puteva I i II kategorije, te nekategorisanih puteva.

Po prestanku padavina i topljenju velikih količina snijega očekuju se znatna oštećenja makadamskih puteva u prigradskim naseljima od bujica, zbog čega će snježne padavine iz ovog perioda direktno utjecati na povećanje troškova sanacije i održavanja nekategorisanih puteva (odroni, zatvaranje odvodnih jarkova i propusta, aktiviranje klizišta i sl.).

Zbog toga je napravljen plan djelovanja za koji će se, zavisno od potrebe, koristiti sva potrebna oprema obezbijeđena još prošle godine.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 24 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa