Prikupljanje, odvodnja i prečišćavanje otpadnih voda u Bosanskoj Krupi počinje kroz godinu dana, nakon izrade projekta

Potpisivanjem ugovora o izradi studijsko-projektne dokumentacije za sistem prikupljanja, odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda u općini Bosanska Krupa, između načelnika Armina Halitovića i direktora Sektora „Energoinženjering“, Energoinvest d.d. Sarajevo Seada Gušmirovića, zvanično je označen početak jednog od najvećih projekata u općini Bosanska Krupa.1 0baa5

Kako se moglo čuti prilikom potpisivanja, ovim se činom okreće nova stranica u sektoru ekologije i zaštite životne sredine.

Oko dvije godine već Općina Bosanska Krupa prolazi put administracije, da bi obezbijedila sve potrebno za izradu projekta prikupljanja, odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda. Taj posao je povjerila firmi Energoinvest d.d. iz Sarajeva, čiji su predstavnici danas boravili u Bosanskoj Krupi.

Sead Gušmirović, direktor Sektora „Energoinženjering“ prilikom potpisivanja kaže kako je ovo ekološki napredak za bilo koju sredinu, a naročito za općinu koja posjeduje ogromna prirodna bogatstva. Dodaje i to da jedan od najboljih načina da se očuva ljepota grada, odnosno čistoća rijeka, a samim tim i zdravlje ljudi.

Sredstva u iznosu od 293.319,00 KM za izradu studijsko-projektne dokumentacije za sistem prikupljanja, odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda, Općina Bosanska Krupa je osigurala kod Evropske investicijske banke, a rok je godinu dana.

Bez obzira što je dvanaest mjeseci predviđeno za izradu projekta, pretpostavke su da će prvi radovi početi već u ovoj godini.

Naravno, potrebno je kvalitetno izraditi projekt, kako bi se kasnije mogao dati u ruke izvođača.Na „Energoinvestu“ je zahtijevan posao, ali mi ne sumnjamo da će sve biti besprijekorno. Vrlo značajno je i to što je novac obezbijeđen, spreman na računu. O značaju cijelog projekta ne treba mnogo ni govoriti. Sasvim je jasno da je to Krupljanima od iznimne važnosti, prije svega zbog zdravlja, zaštite izvorišta, očuvanja prirodne sredine – kaže načelnik Armin Halitović.

Svoje zadovoljstvo izrazio je i direktor JKP „10. Juli“ iz Bosanske Krupe Nijaz Tatarević. Ističe kako će tretman otpadnih voda i izgradnja kolektora biti garancija za čistu i pitku vodu.

Bosanska Krupa je među prvim općinama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine koja je pristupila realizaciji ovakvog projekta.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 17 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa