Prezentacija projekta „Oživljavanje prekograničnih partnerstava kroz ruralni razvoj“

U Domu kulture u Bosanskoj Krupi održana je prezentacija projekta „Revival of cross border partnership throught rural development“ / „Oživljavanje prekograničnih partnerstava kroz ruralni razvoj“. 5 505ac


Finansiran je sredstvima Evropske komisije iz IPA fonda u iznosu od 172,536 eura, a u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH. U njega su uključene tri općine iz BiH i to Sanski Most, Bosanska Krupa i Bužim, a u Hrvatskoj Topusko, Gvozd, Vojnić i Krnjak.

Cilj projekta je izgradnja zajedničke ponude prekogranične regije u Hrvatskoj i BiH, bazirane na zajedničkom kulturnom i historijskom naslijeđu u ruralnim predjelima. Projektne aktivnosti su sprovedene s ciljem unapređenja kapaciteta za ruralni turizam izgradnjom administrativnih, tehničkih i ljudskih mogućnosti za djelovanje na aktivnoj izgradnji turističke ponude i uspostavi i promociji zajedničke turističke ponude u prekograničnoj regiji temeljenoj na zajedničkoj metodologiji i marketinškoj strategiji za ruralni razvoj.

U Bosanskoj Krupi je predstavljena brošura, karta grada i web stranica. Sve je urađeno u sklopu projekta i prema riječima projekt menadžera LAG „Una-Sana“ Šefika Veladžića, nešto je što će u dobroj mjeri promijeniti sliku Bosanske Krupe.

Tokom impementacije projekta provedene su mnoge aktivnosti. Izvršena je nabavka opreme i opremljena tri ruralna turistička infocentra, jedan u Hrvatskoj i dva u Bosni i Hercegovini, zatim izvršena je edukacija za djelatnike u turizmu za po 10 osoba iz svake općine, organizirane su dvije studijske posjete za 60 korisnika iz svih općina obuhvaćenih projektom.

Osim toga, urađen je zajednički vizuelni identitet prekogranične saradnje (logo regije bez granica), pripremljen zajednički promotivni materijal osam prekograničnih općina (140 lokacija, po 16-20 lokacija u svakoj općini), pripremljena je i na internetu dostupna zajednička web stranica www.crobihtour.com sa turističkom ponudom i informacijama za 8 općina                 (140 lokacija), dizajniran je i urađen softver za administriranje rada turističkih infocentara, izvršena edukacija i certificiranje turističkih vodiča za prekograničnu regiju, osam nezaposlenih osoba u BiH, osam u Hrvatskoj, te izrađen zajednički Plan razvoja turizma u 8 općina.

Prezentaciji je prisustvovao i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Prilikom obraćanja, izrazio ogromno zadovoljstvo zbog realizacije projekta, ali i žaljenje zbog nedovoljne zainteresiranosti turističkih djelatnika u Bosanskoj Krupi. Naime, na poziv se odazvalo samo desetak ljudi. Nada se kako će ostvareni rezultati biti još jedan motiv za sve one koji u Bosanskoj Krupi prepoznaju šansu za razvoj turističkih djelatnosti.

Projekt su provodili Udruženje "Lokalna akciona grupa Una-Sana" (LAG) iz BiH i "Centri civilnih inicijativa" iz Hrvatske. Period implementacije je bio od 25.12.2010. do 25.10.2012.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 15 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa