Udruženje dijabetičara Bosanska Krupa dobilo prostorije za rad, tim povodom u posjeti načelniku Arminu Halitoviću

Udruženje dijabetičara iz Bosanske Krupe nakon dužeg vremena dobilo je svoje prostorije za rad. Tim povodom, predsjednik Udruženja Muhamed Pašalić sa svojim saradnicima i članovima, posjetio je Kabinet načelnika Armina Halitovića, te iskoristio priliku da mu za to, ali i inače za pomoć i doprinos u radu uruči Zahvalnicu.

dijab 22668

Već godinama poslije rata, Udruženje dijabetičara iz Bosanske Krupe, redovno provodi programom planirane aktivnosti. Od obilježavanja značajnih datuma za populaciju koja boluje od šećerne bolesti do prevencije i pomoći u liječenju. Kroz duži niz godina, susretali su se s mnogo problema, od kojih se izdvajao nepostojanje prostorija za rad. Zahvaljujući načelniku, sada je i to prevaziđeno. Kako kažu, od danas će raditi mnogo efektnije i transparentnije.

Tokom današnjeg sastanka izneseni su i neki statistički podaci. Moglo bi se reći poražavajući. Broj oboljelih od dijabetesa u Bosanskoj Krupi svake godine je u porastu, od prošle za 750.    Od tog broja, pedeset ih već koristi lijek inzulin. Sa teškim komplikacijama šećerne bolesti imaju trideset korisnika, slabovidnih sto pedeset, slijepih troje i što možda izaziva najveću pažnju, četvero je maloljetnih ovisnika o inzulimu od deset do sedamnaest godina.

dijab2 fa77d

Udruženje čini sve na prevenciji kako bi taj broj barem zadržali. Redovno vrše kontrolu mjerenja šećera u krvi u svim mjesnim zajednicama općine, rade projekte i apliciraju prema različitim fondovima, organizacija, institucijama vlasti svih nivoa. Od dobijenog novca, kupuju trakice za mjerenje šećera, koje su usput rečeno vrlo skupe, lijekove za svoje članove itd.

Ovih dana očekuju i rezultate Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ako im projekt prođe, moći će na godinu dana zaposliti jednu invalidnu osobu, te tako pomoći i njoj i svim svojim članovima.

Načelnik Armin Halitović, priznavajući njihov rad, a poznavajući situaciju, težinu bolesti i komplikacije koje sa sobom nosi, već duže vrijeme na sve načine pokušava pomoći Udruženju dijabetičara. Ovom prilikom je još jednom istakao da imaju njegovu potpunu podršku, te da će svaki put kada može izaći im ususret.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 18 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa