Bosanska Krupa među najtransparentnijim općinama u Bosni i Hercegovini

Prema istraživanju Transparency Internationala, Bosanska Krupa spada među najtransparentnije lokalne samouprave u zemlji. Na skali indeksa transparentnosti u Bosni i Hercegovini nalazi se na 9. mjestu, u Federaciji BiH zauzima 5., a u Unsko-sanskom kantonu drugo mjesto.

skala 3f770

Istraživanje o transparentnosti jedinica lokalne samouprave u BiH, u okviru projekta "Monitoring i zagovaranje za dobro upravljanje u bh. općinama", prezentirano je na konferenciji za medije Transparency Internationala u Sarajevu.

Analizirano je pet segmenata, a to su: rad lokalne skupštine/vijeća, rad lokalne administracije i načelnika, saradnja općina i institucija civilnog društva, saradnja općina i lokalnih institucija, preduzeća, organizacija i mjesnih zajednica te postojanje antikorupcionih mehanizama.

„Ovo je još jedan dokaz predanog rada lokalne uprave, dobre saradnje Općine Bosanska Krupa sa Općinskim vijećem, svim vladinim i nevladinim organizacijama, institucijama kako na kantonalnom, tako i državnom nivou, te naravno dobre komunikacije s građanima“, ističe načelnik Armin Halitović nakon objavljivanja rezultata Transparency Internationala.

Rad na projektima iz svih oblasti posljednjih godina, privlačenje investitora, zapošljavanje i na kraju transparentnost, te pristup svim informacijama, vjerovatno su samo neki aspekti koji su Bosansku Krupu doveli u zavidnu poziciju.

„Nema razloga da i dalje ne radimo najbolje i najviše što možemo, kako na aktuelnim, tako i na novim projektima. Jedini cilj koji imamo jeste da građanima u Bosanskoj Krupi omogućimo dobre uslove za život. Nekima to znači vodosnabdijevanje, nekima rasvjeta, nekima dobri uslovi za poljoprivredu, a nekima zaposlenje. Mislim da smo na dobrom putu. Tome u prilog ide izgradnja Poslovne zone „Pilana“ i skoro zapošljavanje 60 novih radnika, izgradnja četiri velika vodovoda, izgradnja saobraćajnica, škola itd. Na kraju krajeva, u prilog ide i ovo današnje priznanje“, dodaje načelnik kao komentar nakon konferencije za medije.

Inače, cilj projekta je unapređenje standarda upravljanja, nivoa transparentnosti i odgovornosti u radu lokalnih administracija, na taj način doprinoseći demokratskoj stabilnosti i održivom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 24 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa