Nastavljeni razgovori za izgradnju toplane na biomasu u Bosanskoj Krupi

Predstavnici kompanije MVM OVIT ZRt. iz Mađarske, predvođeni s generalnim direktorom Gopcsom Peterom, boravili su u posjeti općini Bosanska Krupa. Sastanku je prisustvovao i direktor konsultantske firme za Bosnu i Hercegovinu Polimac Company d.o.o. Sarajevo, Mehmed Polimac. Inače, ovo je već druga posjeta s ciljem izgradnje toplane na biomasu u Bosanskoj Krupi.

1 548b3

Ranije je već potpisano Pismo namjere između Općine Bosanska Krupa i firme MVM OVIT ZRt., kojim su se stekli uslovi za početak priprema na realizaciji projekta. Već nakon prve posjete Bosanskoj Krupi u junu ove godine, namjere za izgradnju toplane postale su još ozbiljnije.

Današnji razgovori vođeni su u smjeru iznalaženja najboljih, najkvalitetnijih i najpovoljnijih načina za realizaciju ideje vrijedne preko deset miliona eura.

Mađarski stručnjaci su s općinskom delegacijom ranije i obišli potencijalne lokacije za izgradnju toplane i snimili stanje. Trebalo je barem otprilike utvrditi koliki je kapacitet potreban da bi se sa toplane snabdijevala kompletna općina. Područje na kojem će se graditi utvrdit će se kasnije putem feasibility (fizibiliti) studije, tj. studije izvodljivosti, nakon koje će se uraditi idejni, te u konačnici glavni projekt čime bi se ustvari opravdala cjelokupna investicija.

3 764f0

A da bi se uopšte krenulo u realizaciju, potrebno je tu istu studiju izvodljivosti dati na razmatranje i usvajanje Općinskom vijeću što se, realno, očekuje u prvoj polovini naredne godine.

Do tada će se razmatrati sve mogućnosti, tražiti finansijska potpora, najpovoljniji izvođači radova, razmjenjivati iskustva i informacije, odnosno i s jedne i s druge strane učiniti dostupnim sva operativna i tehnička sredstva kako bi se svaki korak pomno pratio, jer je ovo, kako se moglo čuti na sastanku, vrlo zahtijevan, skup, ali i značajan projekt. Baš zbog toga, neophodne aktivnosti se odvijaju polako i oprezno, poštivajući se sva propisana pravila.

Značaj izgradnje toplane, kako kažu, je zaista ogroman. Prema riječima stručnjaka, način je to da se smanje troškovi za grijanje u domaćinstvima, ali i radi na očuvanju životne sredine u smislu smanjenja štetnih gasova, te obogaćivanju šuma.

Recimo i to da je među stanovnicima i privrednicima već urađena anketa o zainteresiranosti priključka na toplovod, te da je više od 85% građana zainteresiranih za izgradnju toplane.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 16 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa