U Općini Bosanska Krupa sastanak s Timom za eksternu reviziju Projekta GOV-WADE

Tim za eksternu reviziju Projekta GOV-WADE, vođa tima Matthias Boss sa saradnicima, boravio je u Općini Bosanska Krupa gdje je s načelnikom Arminom Halitovićem i direktorom JKP „10. juli“ Nijazom Tatarevićem, te njihovim saradnicima razgovarano o realiziranim aktivnostima u sklopu projekta, te o potrebama za nastavak saradnje.

1 37284

„Projekt dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša GOV-WADE”, namijenjen općinama u slivu rijeke Une, SDC podržava još od 1997 godine, najprije kao humanitarni projekt, a potom kao dio razvojnog programa. Među 17 općina u prvoj fazi projekta bila je i Bosanska Krupa, a u posljednjoj, koja je počela u januaru 2010. godine, naglasak je na 6 općina izabranih da postanu potencijali modeli za uzor u oblasti voda i zaštite okoliša.

Načelnik Armin Halitović istakao je veliku važnost projekta GOV-WADE, rekao da je to uspješan i zaslužan projekt iz kojeg su korištena iskustva i pri realizaciji mnogih drugih projekata. Iskoristio je priliku da iznese i činjenicu kako će se oko 95 % općine uskoro snabdijevati s gradskog vodovodnog sistema, što je naravno okarakterisano kao veliki napredak.

2 6658a

Tokom finalne faze projekta, osim realizacije infrastrukturnih projekata i jačanja kapaciteta lokalne uprave i javnog komunalnog preduzeća, finansirani su projekti nevladinih organizacija iz oblasti zaštite okoliša, te doneseni zakoni iz oblasti komunalnih djelatnosti, voda i upravljanja otpadom. Također, podržane su aktivnosti međuopćinske saradnje na zajedničkim projektima, kao i osnivanje Aquasan mreže na nivou BiH koja koristi švicarska iskustva i prakse dobre uprave u oblasti voda i okolišne sanitacije.

Nakon evaluacije nadležnih ministarstava iz Federacije BiH i RS kao i uloge fasilitatora projekta Una Consulting d.o.o. Bihać, te postignutih rezultata u odabranim općinama iz završne faze projekta, u završnom izvještaju će se izvršiti procjena o potrebi nastavka projekta i pomoći SDC-a u ovom sektoru.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 20 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa