Održana prezentacija „Instrumenti podrške poduzetništvu“

U organizaciji Vlade USK i Razvojne agencije USK, u Bosanskoj Krupi danas je održana prezentacija „Instrumenti podrške poduzetništvu“.

1 56de4

Privrednim subjektima i građanima su predstavljeni zajednički programi: Kreditno garancijski fond, Program potpore za povećanje zaposlenosti, Program potpore poduzetnicima početnicima, te program Vlade USK Subvencioniranje kamata. Prezentaciji su, osim domaćina načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, prisustvovali ministar privrede USK Redžo Kurbegović i direktor Razvojne agencije USK Haris Komić sa saradnicima. Bosanska Krupa je prva općina u kojoj je održana ovakva prezentacija jer je, kako se moglo čuti, jedina s rastućim ekonomskim trendom i brojem zaposlenih na području kantona.

Kreditno garancijski fond

Izdavanje garancija za kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnim uslovima ima za cilj pružiti financijsku potporu subjektima male privrede koji imaju proizvodne kapacitete ili izgrađuju nove kapacitete, a neophodna su im dodatna sredstva osiguranja/kolaterali, kako bi ista mogla zadovoljiti uslove banke. Cilj uspostave kreditno garancijske sheme je povećati nivo investicijskog ulaganja, odnosno ulaganja u osnovna i obrtna sredstva, s namjerom pokretanja i održavanja postojeće proizvodnje, proširenja i/ili uvođenja novih usluga koje su deficitarne, veće iskorištavanje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, prevladavanje negativnih posljedica ekonomske krize, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

Garancije za subjekte male privrede se dodjeljuju za kredite čija je namjena: finansiranje nabavke osnovnih sredstava, kupovina i uređenje zemljišta, kupovina, izgradnja ili preuređenje poslovnih objekata, kupovina opreme, finansiranje obrtnih sredstava (maksimalno 50 % iznosa kredita). Garancije za kreditiranje poljoprivrednih proizvođača se izdaju za kredite čija je namjena, kupovina zemljišta, izgradnja/kupovina objekata u poljoprivredi, kupovina poljoprivredne mehanizacije i opreme, finansiranje procesa poljoprivredne proizvodnje i to: kupovina sjemena/sadnica, kupovina sredstava za zaštitu, kupovina osnovnog stada/jata, kupovina stočne hrane. Pravo apliciranja imaju pravna i fizička lica registrirana na području Unsko-sanskog kantona koji se bave pretežno proizvodnom djelatnošću / proizvodnim ili uslužnim obrtom i uslugama u hotelijerstvu i turizmu i koji zadovoljavaju ostale specifične uslove propisane Programom. Iznos izdane garancije ne može preći 50% odobrenog kredita ili 50.000 KM.

 2 7e1d43 dae4c

Program potpore za povećanje zaposlenosti

Program potpore za povećanje zaposlenosti osmišljen je za podršku mladim osobama, bez radnog iskustva koji se nalaze na evidencijama nezaposlenih i koji se po prvi put zapošljavaju s namjerom sticanja radnog iskustva u trajanju od godinu dana ili šest mjeseci, ovisno o stručnoj spremi. Ovim Programom predviđaju se sredstva potpore, koje će poslodavac iskoristiti na izmirenje zakonom predviđenih finansijskih obaveza na način da će svakog mjeseca za svakog volontera redovno u ovu namjenu izmirivati zakonom predviđene finansijske obaveze.

Ukupna visina potpore po jednom volonteru iznosi maksimalno 3.822,48 KM (12 mjeseci po 318,54 KM). Jedan poslodavac može ostvariti podršku za najviše 3 volontera.  

Pravo apliciranja za dodjelu sredstava imaju poslodavci registrovani kao pravna lica koja se bave proizvodnom i uslužnom djelatnošću kao i trgovina, turizam i ugostiteljstvo ili fizička lica registrovana kao obrtnici, a koja se bave proizvodnim ili uslužnim zanatstvom, koji u roku i na propisanom obrascu podnesu zahtjev za učešće u programu potpore za povećanje zaposlenosti.

 

Program potpore poduzetnicima početnicima

Cilj Programa potpore poduzetnicima početnicima je povećati broj i održivost preduzeća / obrta koji su u vlasništvu mladih poduzetnika, te doprinijeti razvoju poduzetničke kulture među mladim ljudima kao i povećati broj zaposlenih mladih na području Unsko-sanskog kantona. Program je namijenjen za pokretanje razvojnih projekata i edukacije/stručno osposobljavanje. Poslovne aktivnosti se provode kroz slijedeće mjere i to za: nabavu opreme, alata i inventara, uređenje unutarnjeg poslovnog prostora/radionice, poduzetničku izobrazbu, troškove izrade promotivnog materijala, troškove osnivanja, sufinansiranja doprinosa za PIO/MIO i zdravstveno osiguranje novih ili postojećih zaposlenika po preduzeću/obrtu. Pravo apliciranja za dodjelu sredstava imaju pravna i fizička lica registrirana na području Unsko-sanskog kantona, čiji osnivači i/ili ovlaštena lica za predstavljanje i zastupanje imaju između 18 i 35 godina. Program je namijenjen poduzetnicima početnicima, pa prema tome ovim programom će biti podržana lica u osnivanju preduzeća/obrta ili lica koja su registrirana u periodu od 01.01.2010. do dana podnošenja aplikacije. Najniži iznos podrške po jednom korisniku je 2.000 KM dok maksimalni iznos podrške po jednom korisniku ne može biti veći od 7.500 KM.

 

Subvencioniranje kamata

Subvencioniranjem kamata, Vlada USK želi ublažiti negativne posljedice svjetske ekonomske krize kod privrednika koji su u cilju održavanja postojeće proizvodnje i zaposlenosti kao i povećanje iste, u nedostatku povoljnih finansijskih sredstava na Kantonu, uzimali finansijska sredstva komercijalnih banaka. Program je namijenjen za subvencioniranje kamata plaćenih u 2011. godini po kreditima odobrenim u komercijalnim bankama u 2009. ili 2010. godini za rast i razvoj MSP i obrta. Visina subvencioniranog dijela kamata za odobrene kredite iznosi do 50% od plaćene kamate u 2011. godini, tako da preostali dio kamate ne iznosi ispod 5%.

Minimalan iznos kredita za koji će se subvencionirati dio kamata je 10.000,00 KM, a maksimalan iznos kredita je 500.000,00 KM. Subvencionirat će se dio kamate na odobrene kredite koji imaju nominalnu kamatnu stopu do 10% (na godišnjem nivou, bez obzira na način obračuna). Pravo na subvencioniranje kamata imaju svi poduzetnici/obrtnici koji su uredno servisirali kredit u 2011. godini, a pri tom ispunjavaju uslove propisane Programom. Subvencionirani dio kamata bit će primjenjen na kredite odobrene za sve namjene, osim za one koji će biti korišteni za reprogram starih dugova. Kamata će se subvencionirati za kredite koji su odobreni od poslovnih banaka koje imaju sjedište, filijalu ili ekspozituru na području Unsko-sanskog kantona.

Svi programi, osim Kreditno garancijskog fonda, koji će biti u potpunosti pripremljen u skorije vrijeme, su u opticaju i na njih mogu aplicirati svi oni koji ispunjavaju uslove. Ministar Kurbegović i direktor Komić kažu kako su ovi programi samo početak unapređenja privrede i pokušaj smanjenja broja nezaposlenih. Dodaju i to da sredstva nisu dovoljna da zadovolje potrebe velikog broja građana, ali da će rasti u narednoj godini. Istakli su na kraju kako je ovo zapravo prvi put da Vlada USK provodi ovakvu aktivnost, odnosno građanima, uslovno rečeno, vraća njihov novac.

Sve detaljne informacije o provedbi programa, građani mogu pronaći na stranicama Vlade USK www.vladausk.ba i Razvojne agencije USK www.rausk.ba

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 19 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa