Monitoring projekta „Poboljšanje poslovnog okruženja“ u Bosanskoj Krupi

U Općini Bosanska Krupa održan je još jedan sastanak u okviru IFC-ovog projekta Poboljšanje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

DSCN2292 5a2b4

Govorilo se o uspostavljanju i funkcionisanju Registra, aktivnostima tokom projekta, o samom Registru, procedurama njegovog rada itd.

Registar je uspostavljen i već ranije javno prezentiran, čime je formalno završen projekt. Nakon toga uslijedilo je periodično praćenje rada, odnosno njegove svrhe i funkcionalnosti. U tom smislu, načelnik Armin Halitović imenovao je dva tijela: Administrativno i Tehničko.

Administrativno upravlja radom Registra, odgovorno je za poštovanje svih pravila i procedura rada, ostvarivanje osnovnih načela rada elektronskog Registra, kao i za to da se postupci u primjeni nalaze i u Registru, te da su tako dostupni javnosti. Tehničko tijelo obavlja stručne, administrativne i tehničke poslove i odgovorno je za ažuriranje, tačnost podataka, rad i tehničko održavanje Registra.

IFC-ov Projekt poboljšanja poslovnog okruženja obuhvata smanjenje administrativnih barijera u cilju unapređenja poslovnog ambijenta i smanjenja troškova za građane i poslovne subjekte. Dakle, ima za cilj povećanje konkurentnosti BiH kroz regulatornu reformu, privlačenje investicija i pružanje podrške sektoru poljoprivrede, vladama na svim nivoima u zemlji.

Projekt će pomoći vlastima u BiH da smanje administrativno opterećenje na poslovne subjekte, povećaju izvoz u ključnim izvoznim sektorima u BiH, privuku više direktnih stranih investicija i poboljšaju sveukupnu konkurentnost jednog ili dva vrijednosna lanca u poljoprivredi.

Projekt poboljšanja poslovnog okruženja (ISCRA), IFC je proveo u Bosanskoj Krupi i još pet općina u Bosni i Hercegovini. Projekt u Bosanskoj Krupi finansirali su Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA), IFC i Općina Bosanska Krupa.

IFC, članica Grupacije Svjetske banke, podstiče održiv ekonomski rast u zemljama u razvoju pružanjem podrške razvoju privatnog sektora, mobiliziranjem privatnog kapitala, te pružanjem savjetodavnih usluga i usluga ublažavanja rizika za poslovne subjekte i vlade. U fiskalnoj 2011. godini, tokom ekonomske krize, IFC je investirala gotovo 19 milijardi dolara i na taj način podržala svoje klijente u otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju zaštite okoliša i pružanju podrške njihovim lokalnim zajednicama.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 24 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa