„Zeleni otoci“ u Bosanskoj Krupi

I ova sedmica, kada su u pitanju aplikacije za projektna sredstva izvan budžeta Općine Bosanska Krupa je izuzetno uspješna. Bosanska Krupa  je dobila još jedan, veoma značajan projekt.

91650abe72b74891ce17dffa3726f716 L ec840Riječ je o projektu prekogranične suradnje, a preko Plod centra Bihać, u okviru IPA projekta za period 2009-2011. godine, pod nazivom “Zeleni otoci-zajedničko djelovanje na očuvanju i zaštiti prirode-Grean Island“. Općina Bosanska Krupa je nosilac ovog projekta u BiH, a partner su joj općina Bihać i Plod centar Bihaća. Obzirom da je projekt prekograničnog karaktera, nosilac projekta za Republiku Hrvatsku  je grad Zadar i Zadarska županija. Cjelokupni projekt je težak oko 523 hiljade eura, od kojih oko 210 hiljada eura pripada nosiocu i partnerima projekta  u BiH.

Općina Bosanska Krupa je u projektu kandidirala projekt završetka uređenja Malih ada u Bosanskoj Krupi, kojim će se po projektu, mostovima povezati Male i Velike ade, dodatno urediti parkovni mobilijar, osvjetljenje, zelene površine i kupališta na ovom dijelu uz rijeku Unu. Time je Općina Bosanska Krupa ispunila pririoritet naznačen u projektu, a to je unaprijeđenje kvaliteta života i socijalna kohezije uz obavezu čuvanja i zaštite prirode i okoliša. Paralelno s ovim,  ispunjen je i zadani cilj iz aplikacije za ovaj projekt, a to je intenziviranje i učvršćivanje prekograničnog dijaloga kroz razvoj zajedničkog upravljanja okolišem i očuvanje, revitalizaciju i promociju gradskih zelenih površina u unsko-sanskom kantonu i zadarskoj županiji.

Općina Bosanska Krupa na čelu sa općinskim načelnikom Arminom Halitovićem i timom koji je kandidirao ovaj projekat, uz zaista vrijedna finasijska sredstva kojim će Male  ade dobiti željenu sliku i korist, potvrđena je i kao educiran partner za sve naredne projekte pregranične suradnje, koji predstavljaju jedan od najznačajnijih izvora u realizaciji planiranih strateških ciljeva u oblasti ekologije, ali i u drugim granama. Ovo je već drugi projekt prekogranične suradnje koji će Općina Bosanska Krupa implementirati u okviru IPA projekta.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 22 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa