Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom 17. septembra – Dana općine Bosanska Krupa

17. septembra 1995. godine, borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile su Bosansku Krupu. Taj dan se slavi kao Dan oslobođenja, odnosno kao Dan općine Bosanska Krupa.IMG 8450 33c3e

 

Obilježavanje 17. septembra - Dana općine i Dana oslobođenja Bosanske Krupe započeli su učenici Opće gimnazije iz Bosanske Krupe koji već tradicionalno na ovaj dan organizuju marš stazama 511. slavne od Bosanske Krupe do Šehitluka u Pištalinama i Spomen-sobe 511. slavne.

Brojne delegacije danas su se okupile ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi, gdje su načelnik Općine Armin Halitović, a zatim i predstavnici boračkih udruženja, političkih stranaka i ustanova položili cvijeće i proučili Fatihu. Delegacija Općine Bosanska Krupa predvođena općinskim načelnikom Arminom Halitovićem, kao i delegacije raznih udruženja i političkih stranaka obišli su potom Centralno šehidsko spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, Šehitluke u Jezerskom i Pištalinama, turbe heroja oslobodilačkog rata komandanta Mirsada Crnkića i Spomen-sobu 511. slavne.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća kojoj je, osim gostiju iz susjedne Republike Hrvatske, prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnika svih nivoa vlasti iz naše zemlje, prisutnima su se prigodnim referatima obratili predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Dragoljub Srdić i načelnik Općine Armin Halitović.

U najsvečanijem dijelu prvo su dodijeljena priznanja općinskog načelnika za učenike generacije u osnovnim i srednjim školama. Pohvalu su dobili: Faruk Hamzabegović, Elvira Harambašić, Alma Halilović, Amina Ibrahimpašić, Emir Bešić i Rukija Hafizović. Općinsko priznanje Općine Bosanska Krupa “Zahvalnica” dobilo je d.o.o. “Bosancar” Bosanska Krupa, Udruženje „Aktiv žena Otoka“ Otoka Bosanska i Hasan Patković. Općinsko priznanje Općinskog vijeća Bosanska Krupa “Zahvalnica Općine Bosanska Krupa” dobili su Fehim Hasić – Feho, Muhiba Hadžić i Fuad Džigumović. Općinsko priznanje Općinskog vijeća Bosanska Krupa Plaketa “Oslobodilaca Bosanske Krupe” dobili su Faruk Šehić i Hašim Suljić. Na kraju je, Općinsko priznanje Općinskog vijeća Bosanska Krupa Plaketa “17. septembar” uručeno Mensudu Osmanagiću.


U ime nagrađenih prisutnima se obratio i zahvalio Faruk Šehić, dobitnik priznanja Plaketa “Oslobodilaca Bosanske Krupe”.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su članovi Muzičke omladine iz Bihaća i KUD “Grmeč” iz Bosanske Krupe.

Inače, u okviru septembarskih dana slobode, već je upriličena premijera filma “Meliha”, autora Huseina Osmanagića, zatim 6. biciklistički maraton „Stazama 511. slavne“ u organizaciji KES "URBAN-X" i promocija “Knjige o Uni”, autora Faruka Šehića. Danas će se još upriličiti i svečano otvaranje rekontruisane i uređene fiskulturne sale u MSŠ “Safet Krupić”.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 14 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa