Poziv građanima Bosanske Krupe na globalnu volontersku akciju „Let's Do It“

Na inicicijativu Udruženja građana „Ruke“ iz Sarajeva, pokrenuta je akcija za čišćenje Bosne i Hercegovine pod nazivom „Let's Do It“.

lets do it plakatCilj akcije je čišćenje ilegalnih deponija smeća u BiH u jednom danu. Akcija „Let's Do It Estonia 2008“ prvi je put realizovana u Estoniji gdje je učestvovalo 50 hiljada volontera, dok je 2010. godine u Sloveniji u istoj akciji bilo 270 hiljada volontera.

Na osnovu iskustava iz Estonije i Slovenije, ovu akciju je prošle godine uspješno provelo još 17 zemalja u svijetu. Ove godine, 2012., provodi se globalna akcija čišćenja cijele planete od ilegalnih deponija smeća u kojoj po prvi učestvuje i Bosna i Hercegovina.

Akcija je na entitetskom nivou podržana od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a koordinator iste na nivou Unsko-sanskog kantona je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline zajedno s predstavnicima „Let's Do It“ timova. Do sada je više od 24 hiljade mladih dalo podršku akciji, kao i državni TV servisi, pisani mediji, te ugledne osobe iz javnog i poslovnog života.

Akcija će se održati 9. septembra 2012. godine, te se pozivaju i građani Bosanske Krupe, komunalno preduzeće, predstavnici mjesnih zajendica, sve nevladine organizacije, a posebno one koje se bave zaštitom okoliša da se odazovu i priključe u što većem broju.

 

Ciljevi akcije su ambiciozni, ali ostvarivi:

Skupiti najmanje 100 hiljada volontera koji će učestvovati u akciji;

Stvoriti prvi državni registar svih ilegalnih deponija smeća;

Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20 hiljada tona smeća;

Podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša.

U cilju što bolje organizacije i pripreme, koordinatori za Bosansku Krupu će još jednom održati sastanak s mjesnim zajednicima, lokalnim komunalnim preduzećem, odrediti lokacije čišćenja, registrirati volontere, promovisati akciju, te na vrijeme o svim detaljima informisati građane.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 21 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa