Škola na Tromeđi spremna za nastavu

Djeca iz zaseoka Tromeđa u MZ Mahmić Selo koja su do sada išla u tri obližnje škole koje se nalaze u tri različite općine, od ove školske godine krenut će u svoju školu.

5

U posljednjih tridesetak dana završeni su svi neophodni radovi kako bi škola dobila dozvolu za otpočinjanje nastave 3. septembra.

Škola na Tromeđi počela se graditi prije šest godina, tada su izgrađeni temelji, a nekoliko godina kasnije stavljena je do pod krov. Sve do prije dva mjeseca, dok školu nisu posjetili načelnik Općine Armin Halitović i ministar obrazovanja Dario Jurić, svi radovi su bili obustavljeni. Tad je obećano da će škola uskoro biti završena, a da će djeca u septembru krenuti u svoju školu. U protekla dva mjesca pored izvedenih građevinskih radova kojim su stvoreni uslovi za otpočinjanje nastave kompletira je i sva dokumentacija koju objekt nije imao a bez koje se nije mogao priključiti na struju i vodu.

2

Sredstvima Općine Bosanska Krupa urađeni su svi unutrašnji radovi na dvije učionice koje su potpuno spremne za nastavni proces, završena su dva mokra čvora, zbornica i veliki hol, a sredstvima koje je prije nekoliko dana odobrila Vlada Unsko-sanskog kantona objekt će biti potpuno završen. Bit će instalirano i centralno grijanje. Jedan od pokretača inicijative za završetak škole u naselju Tromeđa bio je Aziz Hadžić koji je prilikom svečanosti otvaranja ovog školskog objekta zahvalio prije svega općinskom načelniku Arminu Halitoviću koji je najzaslužniji što su radovi na školi zavšeni u obećanom roku, te ministru Dariju Juriću koji je također ispoštovao svoje obećanje i preko Vlade Unsko-sanskog kantona obezbijedio dodatna sredstva za završetak svih radova.

Tromeđa je inače naselje koje ima najveći broj školske djece po jednom domaćinstvu. Svi su oni sretni što je došao kraj dugotrajnom pješačenju do škole, a tim povodom mještani ovog naselja su napravili veliku proslavu uz kulturno-zabavni program na kojoj su učesvovala kulturno-umjetnička društva iz Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Jezerskog i Čave. Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović se ovom prilikom obratio velikom broju prisutnih građana i izrazio zadovoljstvo kvalitetom radova i načinom na koji su građani ovog naselja za 43.000 maraka odobrenih sredstava uspjeli uraditi posao vrijedan i više od 70.000 KM.

„Naravno da sam presretan što je sve bilo i urađeno onako kako smo obećali. Ja se jesam založio da ova škola bude urađena u rekordnom vremenu jer su mi uvijek u mislima bila samo djeca koja po snijegu, kiši i temperaturama ispod nule moraju pješačiti i po pet kilometara, a to su sve djeca do četvrtog razreda. Imao sam podršku stanovnika ovog vrijednog kraja koji su od 43.000 maraka koliko je izdvojila Općina Bosanska Krupa napravili i mnogo više, a naravno podrška Vlade Unsko-sanskog kantona, ministra Jurića i premijera Lipovače samo će ubrzati proces da se škola već do zime potpuno završi”, rekao je načelnik Armin Halitović .

Prvo zvono u ovoj školi začut će se već 3. septembra kada će u novi objekt krenuti više od 120 djece iz pedesetak kuća u naselju Tromeđa .

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 13 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa