Obilježena 25. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka u Bosanskoj Krupi

Dvadeset trećeg maja prije dvadeset pet godina od okupatora je oslobođen Kobiljnjak. To je bio početak puta koji je okončan oslobađanjem Bosanske Krupe. Zbog toga se taj datum u bosanskokrupskoj općini smatra izuzetno važnim pa se svake godine i obilježava na prigodan način.

U organizaciji Općine Bosanska Krupa, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje", Udruženja SSRI 511 i Organizacije RVI Bosanska Krupa, godišnjica bitke ove je godine zbog pandemije uzrokovane koronavirusom obilježena skromno, samo polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i prigodnim vjerskim programom na platou Kobiljnjaka.

Obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca i starješina, predstavnika vlasti, građana, ispred Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca proučena je Fatiha i položeno cvijeće.

Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.

Potom su imami Isak ef. Sedić i Amel ef. Duraković, zajedno sa svim prisutnim, proučili jasin i dovu pred duše svih poginulih boraca, pripadnika 511. slavne bbr. i Armije RBiH.

Podsjetimo, u velikoj bici za slamanje mostobrana „Kobiljnjak", koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 21 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa