Održana 54. redovna sjednica Općinskog vijeća

Posljednju redovnu sjednicu Općinskog vijeća Bosanska Krupa u ovom sazivu obilježila je efikasnost i brzina kod usvajanja skoro svih tačaka dnevnog reda.

Slika 2

Nakon vijećničkih pitanja, raspravljalo se o budžetskim aktima. O Izvještaju o ostvarenju prihoda i rashoda za period 1. 1. – 30. 6. 2012. god., te o Izvještaju o trošenju sredstava budžetske rezerve za isti period koji su na kraju prihvaćeni uz 3 suzdržana glasa.

Prema ovim izvještajima Općina Bosanska Krupa je još jedno polugodište završila uspješno jer se u vrlo teškim ekonomskim uslovima uspjevaju ostvariti sve budžetske obaveze, a punjenje Budžeta je 49,89% u odnosu na plan, što je poredeći sa općinama u okruženju i najveći procent ostvarenja planiranog Budžeta. Inače, Budžet Bosanske Krupe planiran je u visini od 7.148.130 KM, a za prvih šest mjeseci prikupljeno je 3.565.967 KM. Pri tome treba istaći ponovo da su neporezni prihodi, dakle oni koji direktno zavise od općinskog organa uprave, povećani i njihovo izvršenje je 61,42 % što je za 11,42 % više od planiranog. Izdaci iz Budžeta Općine Bosanska Krupa su također u visini planiranih i iznose 49,34 % od plana.

Prilikom obrazlaganja ovih tačaka, načelnik Armin Halitović je istakao kako ovi izvještaji nisu slučajnost, nego su plodovi mukotrpnog rada, izvanrednog odnosa izvršne i zakonodavne vlasti, te se zahvalio na predanom radu vijećnicima, najbližim saradnicima, pravobraniocu, te svim ostalim radnicima u organu uprave. Dodao je i to da je Bosanska Krupa dva koraka do stvaranja lokalne zajednice po uzoru na neke velike evropske.

Jednoglasnim usvajanjem Prijedloga Odluke o izmjeni odluke OV od prije tri godine, dodjeljene su na korištenje prostorije zgrade Općine Udruženju za borbu protiv šećerne bolesti. Nakon toga je usvojen prijedlog Odluke o dodjeli općinskih priznanja.

Na prijedlog načelnika Armina Halitovića, prihvaćen je i Prijedlog zaključka o rasporedu sredstava na ime sufinansiranja završetka projekta sanacije i dogradnje fiskulturne sale u sklopu Mješovite srednje škole Safet Krupić. Time se osiguravaju sredstva u iznosu od 10 000 KM što je neophodno za potpuni završetak projekta u kojem su uključeni mokri čvorovi i svlačionice. Ovim će Bosanska Krupa konačno dobiti adekvatan prostor dovoljnog kapaciteta za održavanje sportskih i kulturnih manifestacija. Naravno, prelazno je to rješenje do izgradnje velike sportske dvorane.

Nakon toga, na radost načelnika i stotine mještana, jednoglasno je usvojen Zaključak o davanju saglasnosti za prenamjenu sredstava odobrenih od strane Fondacije za održivi razvoj ODRAZ Sarajevo. Time se daje saglasnost za prenamjenu sredstava u iznosu od 65 hiljada KM odobrenih za projekt Rekontrukcije gradskih drvenih mostova na ime projekta Izgradnje javne rasvjete u Bihaćkoj ulici i u naselju Ćevanuše, inače jednim od najprometnijih dionica na području općine. Stanovnici ovih područja konačno će imati dugoočekivanu, od izuzetnog značaja javnu rasvjetu. Na prvom mjestu, misli se na veliki broj učenika čije je kretanje od kuće do škole i nazad veoma otežano i nesigurno, naročito u zimskom periodu.

Usvojen je Plan zaštite od požara općine Bosanska Krupa, kao i Procjena ugroženosti od požara općine Bosanska Krupa i na kraju jednoglasno Izvještaj o radu JP „Radio Bosanska Krupa“ za 2011. god., te Program rada za 2012. kao i Informacija o poduzetim mjerama i radnjama Policijske stanice Bosanska Krupa za juni i juli 2012. godine.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 14 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa