Nastavlja se izvođenje radova na regulaciji potoka Kalender u Bosanskoj Krupi

Današnjim potpisivanjem ugovora u Kabinetu načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, označen je nastavak radova na regulaciji potoka Kalender u Bosanskoj Krupi.

kalender 332

Radi se o šestoj fazi projekta za koju je osigurano i izdvojeno skoro 70 hiljada maraka. Sredstva su obezbjeđena iz Budžeta Unsko-sanskog kantona - Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, preko Odluke o usvajanju programa utroška sredstava u sektoru vodoprivrede ''Kapitalni grantovi od vodnih naknada'' za 2012. godinu i to 65.000,00 KM. Ostatak je osigurala Općina Bosanska Krupa iz vlastitog Budžeta.

Podsjetimo, na potoku Kalender koji je do prije nekoliko godina bio i kolektor za sve otpadne vode iz naselja Donja i Gornja Krčana u Bosanskoj Krupi, već nekoliko godina se odvijaju radovi na regulaciji i razdvajanju otpadnih i oborinskih voda. Općina Bosanska Krupa sredstva za njegovu regulaciju od 2007. godine, preko milion maraka, obezbjeđivala je osim iz vlastitih, i iz izvora drugih nivoa vlasti, te organizacija koje se bave zaštitom vodotokova.

Pod radovima regulacije se podrazumijeva ispravljanje vodotoka, proširivanje i produbljivanje korita, te betoniranje obala u cijeloj dužini vodotoka. Inače, iznad zatvorenog potoka se paralelno formira i pješačka staza i šetalište koji će ovom dijelu grada dati novi izgled i ujedno smanjiti kretanje pješaka vrlo frekventnom ulicom Branilaca grada.

U narednoj godini, ovom dinamikom, prema riječima načelnika Armina Halitovića, regulacija potoka Kalender će biti u potpunosti zavšena.

Rok za izvođenje radova u ovoj fazi je 30 radnih dana, računajući od trenutka uvođenja u posao izvođača od strane nadzornog organa.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 19 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa