U Bosanskoj Krupi obilježen Dan specijalnih jedinica 511. slavne bbr.

Obilježavanjem godišnjice formiranja IDČ „Faraoni" i Dana specijalnih jedinica otpočeo je niz manifestacija kojima se u mjesecu aprilu građani bosanskokrupske općine sjećaju dana kada se stvarala historija i kada je ovaj grad prvi na području Unsko-sanskog kantona bio izložen agresiji, ali se isto tako suprotstavio brojčano i tehnički jačem agresoru.

U Bosanskoj Krupi je danas, zbog pandemije skromno i bez masovnosti, obilježen Dan specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade: IDČ „Faraoni", IDV „Parage" iz 1 BKB, IDV „Demoni" iz 2. otočkog bataljona i IDV „Gromovi" iz 3. brdske brigade. Samo nekoliko preživjelih pripadnika okupilo se ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu.

„Živimo u nekom čudnom vremenu, s ograničenjima, ali ni to nas nije spriječilo niti će kad da obilježimo najznačajnije datume proistekle iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ovo je prilika da barem u ovom malom krugu malo popričamo, razmijenimo iskustva i da zaželim svim svojim saborcima puno zdravlja i sreće u narednom periodu", kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Ove specijalne jedinice svoj dan su ranije slavile posebno ali zbog sve manjeg broja onih koji su živi ali i zbog iskazivanja zajedništva koje ih je krasilo i tokom troipogodišnje agresije, od 2015. godine u obilježavanje su se uključili svi, a za datum su uzeli 11. april - dan na koji su formirani „Faraoni", od kojih je i počelo specijalno organiziranje za posebne zadatke, borbe za oslobođenje surovo otetog grada, zavičaja i dijelova jedine im domovine.

„Opredjelili smo se da to bude 11. aprila kada je i bila naredba o formiranju IDČ-a '93. Svake godine obilježavamo, podsjećamo se na svoje saborce koji su dali živote oslabađajući BiH, Bosanske Krupe. Ova jedinica je dala 37, ako bog da, šehida. Davali smo dvoj doprinos koliko smo mogli, narodu volju za životom od sebe i svoga srca", ističe komandir IDČ „Faraoni" i komandant brigade Alija Kurtović.

Podsjetimo, 11. aprila 1993. godine naredbom komandanta 511. slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića formirana je Izviđačko-diverzantska četa. Ovu četu na početku su činili isključivo dobrovoljci. Kasnije su je saborci nazvali „Faraoni" i od tog dana pa do kraja agresije trajao je slavni put ove jedinice. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine kao odgovor na sve učestalije incidente koje su izazivali srpski dobrovoljci koji su u Bosansku Krupu dolazili iz raznih krajeva.

Kroz ovu jedinicu prošlo je više od 200 boraca i starješina, a mnogi su poslije „kaljenja" u „Faraonima" postali komandiri četa, vodova, članovi komandne brigade, a jedan od njih je bio i komandant 511. slavne. Tokom dvoipogodišnjeg ratnog puta ova jedinica je bila na svim ratištima u zoni odgovornosti 5. korpusa. Angažovani su bili uvijek tamo gdje je bilo najteže.

Tokom agresije na našu zemlju poginulo je više od 30 pripadnika ove čete, 62 su teže ranjena a gotovo svi su lakše ranjavani. Njih 8 nosioci su najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan" a dvojica su ponijeli priznanje „Srebreni štit". Danas su to obično malo eksponirani i ne više tako mladi ljudi koji se bore sa teškom svakodnevnicom i koji sa sobom nose slavu najbolje jedinice 511. slavne, ali i sve teške uspomene na ratna stradanja i teške trenutke oslobodilačkog rata. Ništa manje uspješni, na odgovornim zadacima bili su i pripadnici ostala tri specijalna voda.

Ranije je ova godišnjica obilježavana nizom aktivnostima među kojima je i druženje preživjelih pripadnika. Ove su godine u tome zbog pandemije koronavirusa, odnosno mjera predostrožnosti, nažalost spriječeni. Nekolicina njih koji su bili u mogućnosti doći, kako kažu, proučili su Fatihu i položili cvijeće u ime svih onih koji su danas srcem uz njih, uz želju da se naredne godine ovim povodom vide u što većem broju.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 9 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa