Obilaskom spomen-obilježja i mezarja, te svečanom sjednicom OV u Bosanskoj Krupi obilježen Dan državnosti BiH

Delegacije Općine Bosanska Krupa, Općinskog vijeća, nekoliko političkih partija i boračkih organizacija, danas su povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH obišle Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, te šehidska mezarja u Jezerskom i Pištalinama. Kasnije je u bosanskokrupskom Domu kulture održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa.

Na spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi, obilježju u Bosanskoj Otoci, a zatim šehitlucima u Jezerskom i Pištalinama, pred duše svih šehida, boraca Armije Republike BiH, položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Na svim tim mjestima danas je po ko zna koji put ukazana zahvalnost za mir u kojem živimo i istaknuto da je sjećanje na ogromne žrtve najmanje što moramo činiti. Pred obilježjem u Bosanskoj Krupi kraći historijski čas o Danu državnosti održao je profesor Edvin Alijanović. Podsjetio je sve prisutne na najvažnija dešavanja koja su prethodila 25. novembru 1943. godine, ali i ona koja su uslijedila nakon ZAVNOBiH-a.

Predvečer je u Domu kulture održana i svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici boračkih organizacija, učenici osnovnih i srednjih škola, građani Bosanske Krupe. U uvodnom dijelu intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a nakon toga prisutnima se obratila predsjedavajuća Općinskog vijeća Bosanska Krupa Elvira Mehić. Čestitala je praznik i govorila o njegovom značaju.

„Ako postoje oni koji se pitaju zašto je 25. novembar važan neka obrate pažnju na činjenice koje su sabrane u četiri pojma: Bosna i Hercegovina, sloboda, antifašizam i jednakost. Svaki pokušaj da se odustane od bilo kojeg pojma donosio je velike probleme uključujiući i rat devedesetih godina a u ne tako davnoj prošlosti bili smo svjedoci nastojanja da se izbrišu i Bosna i Hercegovina i ZAVNOBiH i 25. novembar i naša sloboda i antifašizam i naša jednakost kao da nikad nisu ni postojali", istakla je između ostalog predsjedavajuća OV Elvira Mehić.

Potom se obratio i načelnik Općine Armin Halitović. Podsjetio na historijske činjenice, ali se osvrnuo i na trenutnu situaciju u društvu, općenito doživljaj ovog izuzetno važnog praznika za sve građane BiH.

„Želim istaći da se radi o događaju koji ne samo da potvrđuje kontinuitet državnosti BiH već potvrđuje i multinacionalni karakter države BiH, i to na način koji je jedini bio i jeste ispravan. A to je - svaki građanin BiH je jednak u svojim pravima i načinu života, bez obzira na kojem dijelu BiH živi, i bez obzira pripada li "većini ili manjini" u tom dijelu naše domovine. Ili još jednostavnije – Bosna i Hercegovina, svaki njen i najmanji dio, pripada svakom njenom građaninu. U svojoj hiljadugodišnjoj historiji BiH, njeni narodi su pokazali, iako su pretrpjeli i preživjeli mnogo rana od raznih neprijatelja i politika, da su mir, tolerancija i zajednički život njihov genetski kod", kazao je načelnik Armin Halitović.

U kulturno-umjetničkom programu na svečanoj sjednici povodom Dana državnosti BiH nastupili su učenici „Prve osnovne", „Druge osnovne", škola „Otoka" i „Jezerski", te MSŠ „Safet Krupić". Kroz pjesme, recitacije, performanse, ukazali su na to da BiH ima mlade koji je vole i koji će je svojim znanjem i radom učiniti sigurnijom, još ljepšom i prosperitetnijom.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 33 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa