Obilaskom mezarja i učenjem tevhida obilježava se petnaest godina od smrti generala Mirsada Sedića

U četvrtak, 11. jula 2019. godine, navršava se petnaest godina od smrti ratnog komandanta 511. slavne bbr., brigadnog generala Vojske Federacije BiH Mirsada Sedića. Godišnjica će kao i svaka prethodna biti obilježena na prigodan način.

Ove godine u organizaciji udruženja „Reis Džemaludin Čaušević" i „Jasminka Čaušević", u arapuškoj džamiji bit će proučen tevhid, dok će delegacije demobilisanih boraca, pripadnika Armije RBiH, porodice i prijatelja, obići mezar u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, položiti cvijeće i proučiti Fatihu.

Delegacije će mezar obići 11. jula (četvrtak) u prijepodnevnim satima, a tevhid će se učiti 13. jula (subota) poslije podne-namaza.

Za sve koji žele prisustvovati učenju tevhida obezbijeđen je prevoz u Arapušu. Iz Bosanske Otoke kreće u 12.00 sati, Bosanske Krupe u 12.20 a iz Ostružnice 12:30 sati.

Protokol obilježavanja

11. 7. 2019. (četvrtak)
Obilazak mezarja generala Mirsada Sedića u haremu Alipašine džamije u Sarajevu

13. 7. 2019. (subota)
12:45 sati – Polaganje cvijeća ispred rodne kuće generala Mirsada Sedića u Arapuši
13:30 sati – Učenje tevhida u džamiji u Arapuši

Pozivamo veterane 511. slavne i sve građane da uzmu učešće u obilježavanju 15. godišnjice smrti generala Mirsada Sedića i na taj način još jednom odaju poštovanje njegovom liku i djelu.

General Mirsad Sedić rođen je 4. januara 1956. godine u Arapuši, općina Bosanska Krupa. Vojnu gimnaziju završio u Mostaru a Vojno-tehničku vazduhoplovnu akademiju 1977. godine u Sarajevu. Početkom 1992. godine uključio se u odbrambeno-oslobodilačke jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine. U vrijeme rata bio zamjenik komandanta 5. korpusa i sa te funkcije, po vlastitoj odluci, došao na čelo komande 511. slavne nakon pogibije komandanta Mirsada Crnkića.

Sjećamo se i sad riječi generala Mirsada Sedića od 17. septembra 1995. iz slobodne Bosanske Krupe „da je 511. slavna brigada u sadejstvu sa jedinicama 505. viteške i 503. slavne brigade, nakon 1244 ratna dana oslobodila grad Bosansku Krupu i time izvršila svoj vojnički, ljudski i historijski zadatak i vratila se kući".

General Mirsad Sedić odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998. godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan" 1996. godine, kao pripadnik 511. slavne brdske brigade.

Posthumno, 2004. godine, generalu Mirsadu Sediću, dodijeljeno je najviše općinsko priznanje Plaketa „17. septembar" - za izuzetan doprinos u oslobađanju općine Bosanska Krupa, značajan doprinos u razvoju općine u postratnom periodu te značajan doprinos u ustrojstvu jedinstvenih Oružanih snaga u BiH.

Smrt ga je zatekla kao penzionisanog generala Vojske Federacije BiH a njegov mezar je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Inače, Općinsko vijeće Bosanska Krupa je 2014. godine donijelo Odluku o dopuni odluke o utvrđivanju značajnih datuma za općinu Bosanska Krupa kojom je 11. juli – Dan obilježavanja godišnjice smrti ratnog komandanta 511. slavne brdske brigade generala Mirsada Sedića, utvrdilo kao značajan datum za općinu Bosanska Krupa.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 20 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa